Vágólapra másolva!
Feldúlták egy roma család házát és gyalázkodó, fenyegető feliratokat festettek a falára a Borsod megyei Putnokon - mondta az MTI-nek a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa szombaton. A rendőrség eljárást indított.
Vágólapra másolva!

A putnoki roma asszony és gyermekei nem tartózkodtak otthon, amikor az eset történt. Az első adatok szerint előbb az anya, majd az öt gyermek ment el otthonról, a házat pedig nyitva hagyták, ekkor mentek be otthonukba az ismeretlen elkövetők.

A legidősebb gyermek ért haza először, ő látta meg, hogy mindent szanaszét szórtak, a falakra pedig fenyegető, gyalázkodó szöveget írtak. A rendőrséget a később hazaérkező anya értesítette.

A hatóság óránként ellenőrzést tart a háznál és rongálás, magánlaksértés, veszélyes fenyegetés miatt indított eljárást egyelőre, de ez még a vizsgálat ideje alatt módosulhat - mondta Dobi Tamás.

Az MTI úgy tudja, az ötgyermekes asszony háza a település egyik olyan utcájában van, ahol egyedüli cigányként él. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnöke azt mondta: a rendőrségtől gyors és tárgyilagos vizsgálat lefolytatását várja, és majd annak eredményétől függően alkotnak véleményt a konkrét esetről. Szerinte a rasszista indíttatású támadás egyelőre feltételezés.

Megjegyezte: Putnok azok közzé a települések közzé tartozik, ahol a gazdasági és a politikai elit immár két évtizede nem tudott az egyre súlyosodó konfliktusokra választ adni, így a borsodi kisvárosban pattanásig feszült a helyzet. Szerinte állami beavatkozásra lenne szükség.

Az MTI úgy tudja, a kisebbségi ombudsman és hivatala az utóbbi hónapokban több vizsgálatot is indított Putnokkal kapcsolatban. Az egyéni panaszok és a hivatalból indított vizsgálatok a diszkriminációra, az intézmények és az önkormányzat jogalkalmazására is kiterjednek.