Sólyom vezet a pártok elleni meccsen

Vágólapra másolva!
Csütörtökön próbálja megmagyarázni az államfő a parlamenti pártoknak, miért nem egyeztet velük az ombudsman jelöltek személyéről. A feszültséget valószínűleg nem sikerül oldani, az [origo] által megkérdezett politológus szerint azonban az államfő csak jól jöhet ki a konfliktusból. Sólyom László népszerűsége ugyanis főként abból ered, hogy nem hajt fejet a pártok akarta előtt.
Vágólapra másolva!

Várhatóan csütörtök délelőtt egyeztet majd Sólyom László köztárasági elnök a parlamenti pártokkal az ombudsman-jelölés módjáról - közölte az [origo]-val Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője. Az államfő azt követően hívta meg a Sándor-palotába a frakcióvezetőket, hogy hétfőn az Országgyűlés már másodszor szavazta le az elnök jelöltjeit az adatvédelmi és a zöld ombudsmani posztokra.

Kumin szerint a pártok szakmai érveket nem hozták fel a jelöltek ellen, mégsem szavazták meg őket. "Úgy tűnik, mintha a pártok nem értenék, hogy Sólyom László azért nem egyeztet előzetesen a jelöltekről, mert nem akar terepet adni a háttéralkunak" - mondta a főosztályvezető, aki szerint csütörtökön lehetőség lesz arra, hogy mindenki elmondja a saját érveit.

Az alkotmány szerint a jelölés joga a köztársasági elnöké, de az Országgyűlésnek nem kötelessége automatikusan megszavaznia jelöltjeit, sőt kétharmados többséget kell szerezniük a parlamentben. A korábbi köztársasági elnökök ezért a jelölés előtt egyezettek a parlamenti pártokkal. Ezt a hagyományt rúgta fel Sólyom László, arra hivatkozva: nem akarja, hogy politikai alkuk során válasszák ki a jelölteket.

Az új módszert különösen a kormánypártok kritizálták, mert szerintük a jelöltet az Országgyűlés választja, így nem ártana kikérni a frakciók véleményét. A Fidesz tudomásul vette, de nem tartja szerencsésnek a módszert. Az MDF pedig kedden saját ötlettel állt elő. Azt javasolta, hogy az államfő a jelöltjeit előzetesen mutassa be a pártoknak - a jelenleg a frakciók a sajtóval együtt ismerik meg a jelölteket -, így felmérhetné, hogy azok megkapják-e szükséges támogatást.

Somogyi Zoltán, a Political Capital igazgatója szerint az államfő csak jól jöhet ki a konfliktusból. A politológus szerint a köztársasági elnökről az a kép alakult ki, hogy a pártok felett áll, és nem engedi, hogy politikai mutyikkal döntsenek az alkotmányos intézmények vezetőiről. Az újabb konfliktus csak ezt a képet erősítheti tovább - véli a politológus, aki szerint a kudarc egyedül a jelöltek számára lehet kellemetlen.

A politikai elemző szerint az ombudsman-választás körüli feszültség valószínűleg a főpróbája annak, ami majd a Legfelsőbb Bíróság elnökének a megválasztása körül alakul majd ki. Lomnici Zoltánnak ugyanis a hatéves megbízatása idén júniusban jár le, az államfő pedig jelezte, nem fogja újra jelölni. A kormánypártok az ombudsman-jelöltek elutasításával jelzik az államfő felé, hogy nélkülük nem lehet legfelsőbb bírót választani - magyarázta az elemző.