Vágólapra másolva!
A több mint egy évvel ezelőtt bevezetett kórházi napidíj eltörlésére, vagy fennmaradására is szavazhatunk március 9-én. Ha az igenek lesznek többségben, akkor jövő év január elsejével megszűnik a napidíj, ha a nemek győzedelmesednek, akkor a jövőben is kell napidíjat fizetni.
Vágólapra másolva!

A kórházi befekvéskor fizetendő 300 forintos napidíjat 2007. február 15-én vezették be. Az összeget egyben kell befizetni a kórházból való távozáskor. 18 éves kor alatt nem kell napidíjat fizetni. Nem kell fizetni kórházi napidíjat annak a betegnek, aki egy naptári éven belül már 20 napnyi díjat megfizetett és nem kell fizetni terhesgondozáskor, szülészeti ellátáskor sem. A napidíj megfizetése alól mentességet kapnak a tartós orvosi kezelés alatt állók, például a daganatos betegek és a cukorbetegek is, és mentesség vonatkozik azokra is, akik sürgősségi ellátást vesznek igénybe.

Érvek a kórházi napidíj mellett

A napidíj mellett azzal érvelt az egészségügyi kormányzat, hogy az ebből befolyó pénz a kórháznál marad, tehát a kórház fordíthatja fejlesztésekre és az orvosok jutalmazására. A rendszer bevezetésével azt a korábbi gyakorlatot is vissza akarták szorítani, hogy az indokoltnál tovább tartottak bent betegeket, azért, hogy az OEP-től több támogatást vehessenek fel. A vizitdíjhoz hasonlóan a napidíjtól is remélték a hálapénz visszaszorulását, illetve annak a szemléletnek a megváltoztatását, hogy a közegészségügyi ellátás ingyen van.

Érvek a kórházi napidíj ellen

A fizetős rendszer ellenzői szerint olyan dologért kell fizetnünk, amiért egyszer már fizettük a társadalombiztosítás kasszájába jövedelmünkből levont járulékok formájában. Valamint szerintük lesznek olyan betegek, akiket a napidíj visszatart attól, hogy időben kezeltessék magukat. Szintén ellene szól, hogy - az eddigi felmérések szerint - az új rendszer nem volt képes visszaszorítani a hálapénz fizetésének szokását.

Hogy hangzik a kérdés?

A március 9-i népszavazáson a következőképpen szerepel majd a napidíjjal kapcsolatos kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?".