Az áru értékétől függhet a márkahamisítás büntetése

Vágólapra másolva!
Az áru hamis megjelölésének bűncselekményét úgy javasolja módosítani két MSZP-s képviselő, hogy a büntetési tétel a hamisított áru mennyiségétől függjön és bekerüljenek a büntetendő körbe a jövedéki termékek is - a büntető törvénykönyv (Btk.) módosító szövege a parlament honlapján olvasható.
Vágólapra másolva!

Az áru hamis megjelölése gyakorlatilag a hamis márkajelzést jelenti. A Btk.-ban az erre vonatkozó szakasz 1999 óta változatlan. Aki hamis megjelöléssel állít elő árut, vagy ilyet forgalomba hozásra megszerez, tart vagy forgalomba hoz, az 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A szövegben nem esik szó a hamis áru mennyiségéről.

A Szabó Éva és Kovács Tibor által javasolt módosítás után az alapesetben csak 2 év szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés lenne a szankció. A 3 éves börtön a jelentős értékű, míg az 5 éves szabadságvesztés a különösen nagy értékű, a 2-8 éves szabadságvesztés pedig a különösen jelentős értékű árunál jönne be a szankciók sorába. A jelentős érték 2-50 millió forintnyi, míg a különösen nagy érték 50-500 millió, a különösen jelentős érték pedig 500 millió forintnál is magasabb értékű árut jelent.

Szintén büntethető lenne a jövedéki termékek - dohánytermék, alkohol - hamisítása.

Végül a gondatlan elkövetést 1 évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel javasolja szankcionálni a két képviselő. A jelenlegi bírói gyakorlat szerint az áru hamis megjelölését csak szándékosan lehet elkövetni.

A módosító javaslat az alkotmányügyi bizottságnál tárgysorozatba vételre vár.