Milliókra utazott az ítélethamisító exügyvéd

Vágólapra másolva!
Hamis ítéletekkel próbált inkasszóval pénzt kicsikarni cégektől egy volt ügyvéd. A férfi 38 millió forintot akart megszerezni több cégtől, ám a rendőrök lecsaptak rá egy banknál. Kiderült, alig pár napja szabadult előző büntetéséből.
Vágólapra másolva!

Hamis bírósági ítéletekkel próbált megkárosítani jelentős forgalmat bonyolító gazdasági társaságokat egy volt ügyvéd, de lebukott. A férfi néhány nappal azután, hogy kiszabadult korábbi büntetéséből újból rács mögé került.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztálya négy különböző pénzintézet és a Fővárosi Bíróság elnökének feljelentése alapján indított nyomozást az ügyben még február közepén - mondta Bereczki Zoltán osztályvezető. Az alezredes szerint az elkövetők a cégek számláival szemben, hamis bírósági ítéletek felhasználásával nyújtottak be inkasszót. Összesen 38 millió forinthoz, cégenként 8-9 millió forinthoz próbáltak így hozzájutni - sikertelenül.

Az NNI egy tavalyi hasonló ügy miatt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével közösen már figyelmeztette a pénzintézetek az ilyen jellegű bűncselekményekre. A bankoknál ezért bevezették azt a biztonsági mechanizmust, hogy ellenőrzik az okmányon megjelölt bíróságnál az inkasszó elrendelésének valóságtartalmát. Így derült fény a mostani esetre is.

A rendőrség az egyik pénzintézetnél fogta el az 50 éves férfit, aki már február 11-én - három nappal azután, hogy kedvezménnyel szabadult legutóbbi büntetéséből - megpróbálkozott a hamis ítélettel pénzhez jutni egy budapesti bankfiókban. A magát ügyvédnek kiadő gyanúsítottról kiderült, hogy korábban valóban dolgozott ügyvédként, ám olyan súlyú bűncselekményeket követett el, hogy a bíróság eltiltotta foglalkozásának gyakorlásától.