Nem lesz rendkívüli ülés a Déli áramlat miatt

Vágólapra másolva!
A Fidesz felszólította Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy ne írja alá a Déli áramlatról szóló szerződést csütörtökön Moszkvában. Szerdán kiderült: nem hívják össze az ügyben a parlament rendkívüli ülését. Az ellenzéki párt megkérdőjelezte a kormány eljárásának jogállamiságát. Az MSZP szerint a Fidesznek nincsenek szakmai érvei a gázvezeték ellen.
Vágólapra másolva!

Nem hívják össze az Országgyűlés rendkívüli ülését a Déli áramlat gázvezetékről szóló orosz-magyar megállapodás aláírása miatt. Ezt Mandur László, az Országgyűlés szocialista alelnöke jelentette be szerdán a házbizottság rendkívüli ülése után. A külföldön tartózkodó házelnököt helyettesítő Mandur közölte: nem hívja össze a rendkívüli ülést, mert az ülés kezdeményezésétől számítva 48 órát kell hagyni a napirend kiküldésére és annak megismerésére. Ráadásul a határozatképességet sem tudnák garantálni a frakciók. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója erre úgy reagált: a szabályok nem ilyen merevek, egyetértéssel ettől el lehetne térni.

Aláírás

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferencet, hogy csütörtökön ne írja alá a Déli áramlat megépítéséről szóló szerződést - mondta a külügyi bizottság fideszes elnöke, Németh Zsolt a három érintett bizottság összevont ülését követően. Ezt a parlamenti jóváhagyás hiányával indokolta. A fideszes politikus úgy fogalmazott: a hétfőn megkötött előzetes egyezség "puccsszerű megállapodásnak tekinthető". A Fidesz azt kérte a házbizottságtól és frakcióktól is, hogy közösen kezdeményezzék: Gyurcsány ne írja alá a szerződést csütörtökön Moszkvában.

Az MDF támogatja a Déli Áramlat gázvezeték megépítését, ha a kormány az európai uniós Nabucco-vezeték megépítését is támogatja - közölte Katona Kálmán, az ellenzéki párt képviselője. Az SZDSZ szerint pedig a kormányfőnek olyan szerződést kéne aláírnia Moszkvában, amely nem sérti a majdani Nabucco-vezeték megvalósulását. A kisebbik koalíciós párt ezért még a héten országgyűlési határozati javaslatot terjeszt a törvényhozás elé, hogy a parlament nyilvánítsa ki elkötelezettségét az európai Nabucco gázvezeték mellett.

Budai Bernadett kormányszóvivő erre reagálva, szerdán azt mondta: Gyurcsány Ferenc nem halasztja el a Déli áramlatról szóló megállapodás csütörtöki, moszkvai aláírását. A kormányszóvivő elmondta: kormányközi megállapodásnál nincs mód arra, hogy utólag parlamenti ratifikációt kérjenek, mert ez csak államközi megállapodásnál lehetséges. Budai Bernadett közölte: a kormány minden információt kész megadni az Országgyűlésnek és a pártoknak. Felidézte, a három parlamenti bizottság együttes ülésén három miniszter volt jelen, és válaszolt az összes felmerülő kérdésre.

Betekintés

Németh Zsolt elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy semmiféle háttérszámítást nem bocsátottak az ellenzék rendelkezésre, és azt sem teszi lehetővé a kormány, hogy a szerződéstervezet szövegét zárt ülésen áttekinthessék. A Fidesz egyébként nyitottnak vallja magát arra, hogy akár a Déli áramlat kérdésében is megegyezzenek, ám szerintük ez az eljárás, amit a kormány folytat, ezt nem teszi lehetővé. Az ellenzéki párt az európai vezeték megépítésének adna prioritást, ami szerintük nem zárja ki, hogy egy jó feltételekkel megkötött másik vezeték is megépülhessen Magyarországon.

A parlamenti pártok frakcióvezetői számára a pénzügyminiszter csütörtök reggel megismerhetővé teszi a Déli áramlatról szóló kormányközi megállapodás-tervezetet - értesült az MTI. Szerdán a gazdasági, külügyi és európai integrációs bizottság közös ülésen még az hangzott el, hogy a tervezet 10 évig nem nyilvános, annak tartalmát csak az aláírás után ismerhetik meg a parlamenti pártok és nyilvánosság. A Fidesz azonban kérte, szeretnék megismeri a tervezetet.

Dmitrij Medvegyev, aki egyben az orosz állami gázvállalat, a Gazprom elnöke és az orosz elnöki poszt várományosa, a tárgyalás után azt mondta: egy közös vállalat üzemeltetné a vezetéket, amelyben 50-50 százalékban részesülne a két állam. Az orosz felet a Gazprom képviselné. Gyurcsány Ferenc közlése szerint a magyarországi szakaszhoz egy 1 milliárd köbméteres gáztározó tartozna.