Rendőri brutalitás miatt húszmillióra perelték az államot

Vágólapra másolva!
Szerdán kezdődött a Fővárosi Bíróságon az a per, amelyet két testvér indított a magyar állam ellen a 2006 őszi fővárosi zavargások utáni rendőri intézkedések miatt. A két fiatalember állítja: a rendőrök súlyosan bántalmazták őket, ezért 20 millió forintos kártérítést követelnek.
Vágólapra másolva!

Húszmilliós kártérítési pert indított a 2006 őszi fővárosi zavargások utáni rendőri intézkedések miatt a magyar állam ellen két férfi. A testvérpárt 2006. szeptember 21-ről 22-re virradó éjjel fogták el a rohamrendőrök a Belvárosban.

A két férfit - elmondásuk szerint - súlyosan bántalmazták, ütötték, rúgták, gumibotozták, elektromos sokkolóval földre kényszerítették a rendőrök. Majd mindkettőjüket házi őrizetbe vették, utóbb a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, amit decemberben szűntettek meg.

A két fiatalember ellen súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás, amit időközben megszűntettek. Ez után indították meg a polgári pert a magyar állam ellen, melyben fejenként 9-9 millió forintos nem vagyoni kártérítést és több százezer forintos vagyoni kártérítést követelnek a sérelmek miatt.

A Fővárosi Bíróság szerdai tárgyalásán a testvérek azt mondták: egyikük elvesztette külföldi munkahelyét és nem tudott beiratkozni az egyetemre, a másik pedig külföldi ösztöndíjától esett el. Az állam nem ismerte el felelősségét az ügyben, és a kereset elutasítását kérte. A tárgyalás július 9-én folytatódik.