Századvég: a lakosság fele menne el szavazni

Vágólapra másolva!
A lakosság több mint 50 százaléka szavazna igennel a Fidesz által kezdeményezett népszavazás kérdéseire - derül ki a Századvég-Forsense februári felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 57 százalék ígéri részvételét a népszavazáson.
Vágólapra másolva!

A teljes népesség körében 50 százalék feletti a Fidesz által feltett három népszavazási kérdés támogatottsága - derül ki a Századvég-Forsense februári felméréséből.

A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 57 százalék ígéri részvételét a népszavazáson. Ez elmarad a múlt havi 64 százaléktól. Századvég-Forsense szerint valószínű azonban, hogy ennél jelentősen kisebb lesz a szavazási részvétel. Az eddigi népszavazásokra vonatkozó adatok alapján az valószínűsíthető, hogy a részvételt elmarad az 50 százaléktól, 47 százalék körül várható.

A népszavazáson biztosan részt venni szándékozók között jóval nagyobb mindhárom kérdés támogatottsága. A kórházi napidíj esetében a biztos résztvevők 70 százaléka, a vizitdíj esetében 68 százaléka, a tandíj esetében 63 százaléka igennel szavazna. A népszavazás szabályai szerint a szavazásra jogosultak 25 százalékának + 1 főnek kell azonos választ adnia. Jelenleg mindhárom kérdés esetében úgy tűnik, az "igenek" sikeréhez szükséges részvételi és szavazati arány is meglesz.

Amíg a Fidesz szavazóinak 77 százaléka tartozik a biztos szavazó kategóriába, addig az MSZP-sek közül csak 51 százalék sorolható ide. Mindhárom kérdés esetében a legnagyobb ellenzéki párt szavazóinak 65 százaléka állítja, hogy biztosan elmenne szavazni és igennel voksolna. A biztos szavazó MSZP-sek közt a vizitdíj esetében enyhe többségben vannak a nemet mondók, a tandíjnál pedig egyértelmű a nemek többsége a szocialista szavazóknál.