Tíz évet kapott a Hollán Ernő utcai lövöldöző

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság első fokon tíz év letöltendő szabadságvesztésre ítélte azt a férfit, aki három éve a budapesti Hollán Ernő utca egyik presszója előtt rálőtt két emberre. A sértettek ellen, akik a vádlott hitelezői voltak, zsarolás vádjával jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság csütörtökön nem jogerősen tíz év fegyházra ítélte a Hollán Ernő utcai lövöldözőt. Az eddig házi őrizetben lévő vádlottat az ítélethirdetés után még a tárgyalóteremben megbilincselték, és előzetes letartóztatásba helyezték. A lövöldöző korábban kilencszer volt büntetve, többek között erőszakos, vagyon elleni, illetve közlekedési bűncselekmények miatt.

A vádlott az eljárás során az első lövés tényét nem tagadta, de azzal védekezett, hogy a Keleti pályaudvarnál 20 ezer forintért vásárolt fegyverről azt hitte, csupán gázpisztoly. Másrészt elmondta, hogy mivel a hitelezők megfenyegették, ezért tette jogos önvédelem volt. A második lövésre azonban nem is emlékezett.

A lövöldözés 2005. február 2-án egy XIII. kerületi Hollán Ernő utcai presszó előtt történt. A vádlott a kocsijából ki se szállva, két célzott pisztolylövést adott le. Mindkét férfit a felső testén találta el a golyó, egyikük felgyógyult életveszélyes sérüléséből, a másik azonban gerinclövést kapott, és egész életére tolószékbe kényszerült. Az elkövető elmenekült a helyszínről, de nem sokkal később feladta magát.

Az eljárás adatai szerint a férfi ingatlanügyletekkel összefüggésben vett fel hitelt magánszemélyektől. Mivel nem tudott fizetni, megfenyegették, ezután pedig törlesztés gyanánt azt ígérte, átíratja barátnője lakását a hitelezők nevére. Két hitelező ellen - akik a lövöldözés sértettjei - az eset miatt zsarolás vádjával jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban.