Nem fogadták el a főváros idei költségvetését

Vágólapra másolva!
Nem fogadta el csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés az önkormányzat ez évi költségvetését, mivel a téma tárgyalása előtt a szabad demokraták is eltávoztak a teremből.
Vágólapra másolva!

A szocialisták már korábban, az ebédszünet után kivonultak, mert nem értettek egyet azzal, hogy az SZDSZ az ellenzékkel napirendre vette a költségvetést. A főpolgármester a határozatképtelenné vált ülésen bejelentette: napokon belül rendkívüli ülést hív össze, hogy a törvényi határidőre, március 15-ig költségvetése legyen az önkormányzatnak.

A közgyűlés a főpolgármester és az SZDSZ-frakció vezetőjének nap közben tett kijelentései ellenére végül is nem tárgyalt a büdzséről. A szocialisták azt sérelmezték, hogy a koalíciós partner az ellenzékkel napirendre vette a témát, miközben az általuk megjelölt feltétel, az egészségügy holdingszerű átszervezése nem került a testület elé.

Az SZDSZ-frakció prominensei rendkívüli tájékoztatójukon gyakorlatilag a főpolgármester előző napi tájékoztatóján elmondottakkal érveltek amellett, hogy miért fontos a büdzsé mostani elfogadása.

Új elemként Szolnoki Andrea egészségügyi bizottsági elnök szólt a szerinte a tanácsrendszert idéző centralizáció ellen. Ezáltal ugyanis a kórházakat irányító zrt. döntene a fontos ügyekről, így a legkülönbözőbb jellegű beszerzésekről. A kft.-ként tovább funkcionáló kórházak pedig korlátozott jogosítványokkal rendelkeznének. Mint mondta, adott esetben még arra sem lenne joguk, hogy egy életmentő gyógyszert közvetlenül megvásároljanak, ezt ugyanis a zrt.-nek közbeszerzéssel kellene intéznie.

A költségvetésről folytatandó vita előtt John Emese (SZDSZ) frakcióvezető szünetet kért, ami alatt a főpolgármester és a pénzügyi helyettese kivételével a szabad demokraták elhagyták a termet.

Távozásuk előtt a frakcióvezető bejelentette, hogy ők a koalíciós partnerükkel kívánják megszavazni a büdzsét.

Demszky Gábor sajnálatosnak tartva a nap során történteket, s megerősítette, hogy ők a költségvetés elfogadására készültek.