Kórházakat mozgósítottak a rota vírus miatt

Vágólapra másolva!
Több kórháznak is be kellett szállnia a rota vírussal fertőzött gyerekek ellátásába a fővárosban, mert a fertőző betegségekkel egyébként foglalkozó László Kórházban nem tudták volna ellátni az összes beteget. A Heim Pál Gyermekkórházban egy teljes osztályt ürítenek ki, hogy a jövő héten fogadni tudják a fertőző betegeket.
Vágólapra másolva!

Hetek óta küzdenek a gyerekkórházak a rota vírussal megfertőzött betegekkel. A fővárosban és környékén a Szent László Kórház feladata a fertőző betegek kezelése, de - a sok betegre való tekintettel - több kórház is beszállt a gyerekek ellátásába. A Pest megyei gyerekek kezelésébe a kerepestarcsai kórház segít be, a fővárosban pedig a Budai Gyermekkórház és a Heim Pál Gyermekkórház biztosít pluszágyakat.

Ezen a héten a Budai Gyermekkórház vállalta, hogy maximum 15 ágyat biztosít a fertőzött gyerekeknek. "Telt ház van, de folyamatosan ürülnek is az ágyak, mert a gyerekek általában 2 napos kezelés után hazamennek" - mondta a kórház megbízott orvos-igazgatója, Madarasi Anna.

Kiürítenek egy osztályt

A jövő héten a Heim Pál Gyermekkórház száll be, hogy tehermentesítse a Szent László Kórházat. Harmat György főigazgató az [origo]-nak elmondta, hogy 12 ágyat biztosítanak a rota vírussal megfertőződött gyerekek számára. A kórháznak ez komoly megterhelést jelent, egy teljes osztályt kell átmenetileg megszüntetniük. A jelenleg ott fekvő gyerekek vagy hazamennek, vagy áthelyezik őket más osztályra - mondta a főigazgató.

Bács-Kiskun megyében is nehézségeket okozott a megfertőződött gyerekek ellátása, a kiskunhalasi kórház 15 ágyas gyermek-fertőzőosztályán előfordult, hogy 17 gyereket kellett kezelniük. A kórház gyerekosztályának vezetője, Bodrogi Tibor ugyanakkor az MTI-nek azt mondta, hogy nem lehet járványról beszélni, mindössze a betegség halmozott előfordulása volt tapasztalható.

Kiszáradást okozhat

A rota vírus szájon keresztül kerül be a szervezetbe, és nagyon gyorsan szaporodik el. A vírusfertőzés azért veszélyes, mert a tünetei, a hasmenés, a hányás és a magas láz együttesen kiszáradáshoz vezethetnek.

A vírus leggyakrabban az ötévesnél fiatalabb gyermekeket támadja meg, az ő szervezetük ugyanis még kevésbé tud ellenállni. Az emberek döntő többsége ötéves kora előtt átesik ezen a fertőzésen, ami után természetes védettség alakul ki.

A kór kétféle védőoltással is megelőzhető, de azokat a társadalombiztosítás nem támogatja.