Bántalmazással vádolt rendőröket mentettek fel

Vágólapra másolva!
Az elsőfokú bíróság felmentett három rendőrt, akiket azzal gyanúsítottak, hogy bántalmaztak valakit 2006 őszén, a budapesti zavargások alatt. Az egyetlen terhelő bizonyíték ellenük annak a vallomása volt, akit állítólag megvertek. Az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen.
Vágólapra másolva!

Nem jogerősen felmentett három rendőrt a Fővárosi Bíróság pénteken. Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással és maradandó testi fogyatékosságot okozó testi sértéssel vádolta őket az ügyészség. Az ügyész perbeszédében letöltendő szabadságvesztést kért.

A vádlottak tagadták a vádakat. Terhelő bizonyítékként javarészt csak a sértett vallomása szolgált. Ez az elsőfokú bíróság számára nem volt elegendő az elmarasztaló ítélet kimondásához.

A vádirati szerint 2006. szeptember 19-ről 20-ra virradó éjszaka a sértettet Budapesten elfogták rebiszes rohamrendőrök, s eközben olyan súlyosan bántalmazták, ütötték, rúgták, gumibottal verték, hogy a fogai meglazultak. Ezután az illetőt bevitték a rendőrségre, ahol állítólag még többször bántalmazták, és csak órák múlva került kórházba. Nem ismerhette fel támadóit, hiszen azok azonosítószám nélkül rohamsisakban követték el cselekményüket. Az ügyészség a rendőri jelentés alapján vádolt meg három rohamrendőrt, akik részt vettek elfogásban.

A bíróság felmentő ítéletének indoklása szerint is minden bizonnyal rendőrök bántalmazták a sértettet, de hogy személy szerint a vádlottak-e, azt nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítania az ügyészségnek. A bíróság szerint a sértett nyilatkozataiban voltak ellentmondó, életszerűtlen részletek. Továbbá arra is van adat, hogy a sérülései nem kizárólag akkor keletkeztek, amikor elfogták, hanem később is. Ezért nem mindért a vádlottak lennének a felelősek, még akkor sem, ha bizonyított lenne az, hogy tényleg ők bántalmazták az elfogáskor.

A bíróság nem zárta ki: történhetett úgy is, ahogy a sértett előadta, de az is lehet, hogy a rendőr vádlottak és tanúk előadása felel meg a valóságnak, ezért bizonyítottság hiányában felmentette a három vádlottat. Az ügyészség fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, így a büntetőper a táblán folytatódik majd másodfokon. Korábban a sértett ellen is indult büntető, illetve szabálysértési eljárás, ám azokat már megszüntették a hatóságok.