Bezúzták a devecseri lapot egy romákat sértő cikk miatt

Vágólapra másolva!
Felháborodott Devecser roma lakossága a városi lapban közölt cikk miatt, amely sértően ír a cigányságról. A városvezetés elhatárolódott a valószínűleg álnéven közölt irománytól, bezúzatta a lapot.
Vágólapra másolva!

Tiltakozik a Veszprém megyei Devecser lakossága a városi újság legutóbbi számában megjelent, a cigányságot sértő és megalázó cikk miatt. A képviselő-testület a szerdai zárt ülésén egyöntetűen elhatárolódott a cikktől, s az újság még fellehető számait visszavonta és zúzdába küldte - tájékoztatta Holczinger László, Devecser polgármestere a történtekről pénteken az MTI-t.

A város vezetője szerint szélsőséges hangvételű, vagdalkozó irományról van szó, példátlannak és megdöbbentőnek nevezte, hogy ez a város lapjában nyilvánosságot kaphatott. A testületi ülésen létrehoztak egy vizsgálóbizottságot annak kiderítésére, miként és miért kerülhetett be a cikk a városi lapba.

A polgármester elmondta: a lap szerkesztője, egy fiatal könyvtáros a sajtószabadságra, illetve arra hivatkozott, hogy e-mailben kapta az írást olvasói levélnek szánva, s mivel "jó stílusban" íródott, közölte. A lapszerkesztő jelenleg Pécsett tartózkodik egyetemi tanulmányai miatt, telefonon elérhetetlen, s a polgármester állítása szerint "senkinek sem fog nyilatkozni, napok óta csak sír".

A polgármester közölte: igyekeznek kideríteni, ki küldte az e-mailt, mert szerinte a cikk alatti név, Magyar Attila álnév. Szerinte a cikket korábban már közölte több hírportál is, így például a Halas.net, a Polgár Info és a Zalatáj is.

A polgármester szerint a cikk időzített, tudatos akció lehetett a devecseri vezetés ellen, mivel az önkormányzat néhány héttel ezelőtt intézkedett a roma lomgyűjtő lakossággal szemben, ami ellen ők a városháza előtt demonstráltak. "Úgy tűnik, valakiknek nem érdekük, hogy béke legyen romák-magyarok között és a városvezetést illetően Devecserben" - mondta Holczinger László. A roma lakosság több küldöttséget is menesztett már a városházára a cikk miatt. A lap márciusi számában közlik a testületi határozatot és megkövetik a megsértett roma lakosokat - tette hozzá a polgármester.

A "Kedves roma barátom, barátaink!" című cikkben többek közt ilyen részletek olvashatóak: "Nem mi mondtuk nektek, hogy éljetek itt, nem mi kértünk könyörögve titeket arra, hogy éljünk egymás mellett, ti jöttetek..."; "nem tanulsz, nem dolgozol, bűnözöl, veszekszel, perelsz, kiabálsz, hol Strasbourgba, hol Svédországba rohansz panaszkodni... Itt az idő, hogy dolgozz (...), mert 150 év múlva nem lesz annyi magyar, aki eltartson".

Lakatos József, a roma lakosság szószólója szerint a cikk miatt nem csak a helyi cigányság van felháborodva, hanem a környékbeli falvak cigány lakosai is, sőt szerinte a szomszédos Vas megyében, Jánosházán is "mérgelődnek a romák". A "lomis ügy" messze nem bántotta ennyire a romákat, mint ez a cikk - tette hozzá