Élő malacot is bevetettek az egri kórház védői

Vágólapra másolva!
A HospInvest pályázatát nyilvánította az egri Markhot Ferenc Kórház vagyonkezelésére és működtetésére kiirt pályázat nyertesévé a Heves megyei önkormányzat - született meg a döntés Egerben, a testület pénteki, botrányos körülmények között megtartott ülésén. A tiltakozók egyike élő malacot akart átadni a megyegyűlés elnökének.
Vágólapra másolva!

A HospInvest számára kedvező határozat kihirdetését követően Szíki Károly, a privatizációt ellenzők egyik vezetője, az Egri Forradalmi Emlékbizottság elnöke "petícióként" egy élő kismalacot akart átnyújtani Sós Tamásnak, a hevesi megyegyűlés elnökének. A szocialista politikus a demokratikus testület megcsúfolásának minősítette az esetet, majd az ülésterem asztalai alól kellett előkeríteni a rémülten menekülő állatot. A tiltakozók 10-20 fős csoportja "gyilkosok, hazaárulók" kiáltásokkal reagált a testület döntésére.

A Heves Megyei Közgyűlés pénteki ülését az egri megyeháza dísztermében már elkezdeni is csak botrányos körülmények között lehetett. A munkát nemcsak az ülésteremben elhangzó kiabálás zavarta meg, hanem az épület előtt folyamatosan demonstráló sípoló, doboló, jelszavakat skandáló tömeg is.

A most tárgyalt tenderre a HospInvest Zrt. és a Debreceni Egyetem adott be pályázatot, illetve ajánlatot tett a kórház működtetésére Eger város önkormányzata is. A tendert elbíráló bizottság korábban a HospInvest pályázatának elfogadását javasolta a megyegyűlésnek.

Sós Tamás, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke számos alkalommal felszólította a rendbontókat a demokratikus szabályok betartására, ám azok újra és újra, sokszor nyomdafestéket nem tűrő módon hangoskodni kezdtek a teremben. Végül dulakodás tört ki azt követően, hogy az elnök már több alkalommal figyelmeztette a rendbontókat: kivezetteti őket, ha továbbra is zavarják a köztestület munkáját. A hangadók eltávolítását végül társaik akadályozták meg.

Kisebb incidens történt a megyeháza bejáratához felállított detektoros kapunál is, ahol nézeteltérésbe keveredett a kórház sztrájkbizottságának elnöke az intézményt nagy erőkkel biztosító biztonsági cég munkatársaival. Szabó Pált és Hegyaljai Juditot, a kórház közalkalmazotti tanácsának elnökét hosszas, ingerült vita után engedték fel az ülésterembe.

A Fidesz Polgári Frakció az ülésen a két pályázó kizárására tett indítványt, mert szerintük egyik pályázat sem felel meg a kiírásnak. Tatár László frakcióvezető szerint a HospInvest nem rendelkezett megfelelő bankgaranciával, a Debreceni Egyetem pedig az előírt referenciával. Erre Benkát József főjegyző azt válaszolta, hogy a pályázók hiánypótlás keretében benyújtották a szükséges igazolásokat.

Habis László, Eger polgármestere megerősítette, hogy a város más Heves megyei önkormányzatokkal közösen, intézményfenntartói társulásban működtetné a megyei kórházat. Egyben arra figyelmeztette a megyei képviselőket, hogy szerinte a pályázat sérti a közbeszerzési törvényt. Súlyos törvénysértést pedig nem követhet el a Heves Megyei Önkormányzat - jelentette ki Habis László.

A Heves megyében a gyöngyösi, a hatvani és a parádfürdői kórházakat is működtető HospInvest Zrt. közleményben üdvözölte a Heves Megyei Közgyűlés döntését.