Gallup: Következmények nélküli népszavazásra számít az ország

Vágólapra másolva!
Az igenek győzelme esetén a Fidesz által kezdeményezett három népszavazási kérdésben a megkérdezettek többsége szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek le kellene mondania, ám ő nem távozik posztjáról - olvasható a Magyar Gallup Intézet legújabb felmérésében.
Vágólapra másolva!

A népszavazás eredménye nem lenne kérdéses a mostani szándékok alapján. A tandíj visszavonását az emberek 75, a vizitdíj és a kórházi napidíj semmissé tételét 76-78 százaléka szeretné - áll a Gallup felmérésben, amely szerint a felnőtt lakosság több, mint a fele (54 százalék) úgy gondolja, hogy biztosan el fog menni még abban az esetben is, ha valamilyen nagyon sürgős, vagy fontos dolga akad éppen a népszavazás napján.

A Fidesz szimpatizánsok háromnegyede (73 százalék), míg a szocialista szavazókör csupán kétötöde (44 százalék) szándékozik minden körülmények között elmenni szavazni.

Budapesten valószínűleg kisebb részvételre lehet számítani, mint vidéken.

Mint olvasható, a magyar felnőttek fele (52 százalék) van azon az állásponton, hogy a kormányfőnek le kellene mondani, amennyiben az igenek győznének a népszavazáson.

Tíz kormánypárti emberből egy, míg tíz ellenzékkel szimpatizáló lakosból nyolc gondolkodik így. Csak minden harmadik felnőtt szerint azonban a népszavazási kudarc nem kell, hogy Gyurcsány Ferenc távozásához vezessen, míg a lakosság 16 százaléka nem tud a kérdésben állást foglalni - írták.

A kutatás során 1.023 felnőtt magyar állampolgárt kérdeztek meg február 20-26. között.