Makacskodás után kikérte az [origo] a városi cégvezetők fizetését

Vágólapra másolva!
Pécs vezetői az ombudsmani ajánlás ellenére sem mondják meg, mennyit keresnek az önkormányzat tulajdonában vagy résztulajdonában lévő cégek vezetői. Az [origo] levélben kérte a megyeszékhelyektől, adják ki az adatokat.
Vágólapra másolva!

Hiába fogalmaz az adatvédelmi biztos egyértelműen, nyilvános adat, hogy mennyit keresnek az önkormányzat tulajdonában vagy résztulajdonában lévő cégek vezetői, Pécs vezetői mégsem adják ki az adatokat. Az önkormányzat jegyzőjét, illetve a város polgármesterét, Tasnádi Pétert a Dunántúli Napló munkatársa kereste meg, hogy megtudja, mennyit visznek haza a helyi közműcégek vezetői. A polgármester azt ígérte, ha az adatvédelmi biztos rábólint, kiadja az adatokat - írta cikkében Babos Attila, a témával foglalkozó újságíró.

Tasnádi ezután valóban felkereste az ombudsmani hivatalt, ahonnan február elején meg is kapta a választ: minden közfeladatot ellátó cég vezetőinek nyilvános a fizetése. A város vezetője az újságíró többszöri megkeresése ellenére, továbbra is titokban tartja a juttatások összegét.

Az [origo] érdeklődésére az önkormányzat sajtóreferense azt mondta, nem járulnak hozzá, hogy nyilvánosságra kerüljenek a számok, érvelésük szerint a cégek vezetői tiltakozása miatt nem tehetik ezt meg. Arra a kérdésünkre, hogy ha Tasnádi maga fordult az ombudsmanhoz, hogy megtudja, mi a törvényes megoldás, akkor most miért gondolták meg magukat, a sajtós annyit közölt, hogy még vizsgálják a helyzetet, mert "vannak pro és kontra érvek".

Ezután döntött úgy az [origo], hogy amellett, hogy felkeresi Pécs vezetőit, az összes megyeszékhely vezetőjétől kikéri a helyi közfeladatot ellátó, részben vagy egészben közpénzből működő cégek vezetőinek a havi bruttó fizetésének az összegét, illetve egyéb juttatásaikat és a 2007 végén kapott prémiumot is.

Az adatvédelmi törvény szerint a városoknak 15 napjuk van, hogy kiadják a kért adatokat.

A Blikk korábban már nyilvánosságra hozta a budapesti városi cégek vezetőinek a bérét. Eszerint például Antal Attila, a BKV Zrt. vezérigazgatója másfél millió forintot keres havonta, Kovács Lajos, a Főtáv vezetője 1 millió 250 ezret, Simóka Kálmánné a temetkezési intézettől 930 ezret, akárcsak a Vidám Park vezetője, a kéményseprők vezére, Bubla Gyula pedig 860 ezret visz haza.