Előrehozná a tandíj eltörlését Pokorni

Vágólapra másolva!
Meggyőző választási eredmény esetén a Fidesz törvényjavaslatot nyújt be, hogy a tandíjat, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat ne csak január elsejétől töröljék el, hanem már idén se kelljen megfizetni - mondta Pokorni Zoltán egy pécsi pártrendezvényen. Az ellenzéki párt alelnöke szerint Gyurcsány Ferenc helyzetét igen, de a koalíciót nem rengeti meg a népszavazás.
Vágólapra másolva!

A Fidesz a népszavazás eredményessége esetén törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésben azért, hogy a tandíjat, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat ne csak jövő év január elsejétől, hanem az addig hátralévő időszakban se lehessen beszedni - jelentette be Pokorni Zoltán szombaton Pécsett.

A Fidesz alelnöke szerint ugyanis, ha "meggyőző az igenek aránya", akkor a kormány sem teheti meg, hogy "szeptembertől tandíjat szed a gyerekektől, és csak januártól törli el, hanem ezt legyen kedves megtenni már most". Az adott év költségvetését érintő népszavazási kérdést ugyanis nem lehet feltenni.

Az ellenzéki politikus arról is beszélt Az igazság tükrében elnevezésű pártrendezvényén, hogy az érvényes referendum közjogilag azt jelentené, hogy ezt a három pénzszedési formát három évig nem lehetne alkalmazni. Pokorni szerint március 9. világos figyelmeztetés, "nyakleves" lehet a kormánynak, mert a 2006-os választások előtt még titkolták a tandíj és a vizitdíj bevezetését, majd bevezették őket. Mint mondta, a referendum változást hozhat, mert mérlegre teszi a kormányt, de nem tudni, milyen hatással lesz a kormánykoalícióra és a miniszterelnökre.

"Személyes véleményem, hogy Gyurcsány Ferenc személye hozzá van kötve a népszavazáshoz, ezért nem hiszem, hogy a szocialista párt ne ismerné fel a benne rejlő kockázatot, s ne gondolkodna azon, hogy a jövőt illetően szabad-e ezt a betontömböt a bokáján hordania. A koalíció szétesésében nem nagyon hiszek" - tette hozzá.