Az újoncokat is bevetik a vihar miatt a tűzoltók

Vágólapra másolva!
Valamivel több, mint ezer hívást kaptak a tűzoltók Budapesten, ezért még a kiképzés alatt álló újoncokat is bevetik. A vasárnapi viharban senki nem sérült meg, de hétfő délelőtt még az esetek kevesebb mint feléhez jutottak el a tűzoltók. Fejér megyében utakat torlaszoltak el a kidőlt fák, a Békés megyei Dévaványán három ház lakhatatlanná vált. Bajnai Gordon területfejlesztési miniszter arra kérte a biztosítókat, hogy vegyék előre a viharkárok megtérítését.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság megszakította a kiképzéseket is, és 45 újoncot a mentési munkálatokra irányította - közölte a tűzoltóság A hallgatók a jelenlegi képzettségüknek elvégezhető feladatokat látják el: magasban nem dolgozhatnak, jellemzően az útra dőlt fákat távolítják el.

A tűzoltóparancsnokság hírközpontjába szombat délutántól hétfő reggelig összesen 1056 jelzés érkezett. Hétfő délelőttig a tűzoltók 409 káresetet tudtak felszámolni: fakidőléshez eddig 297, egyéb viharkárokhoz 99 esetben vonultak. Budapesten még 647 káresethez várják a tűzoltókat, akik elsődlegesen az életveszélyt jelentő esetekhez vonulnak ki, ezt követően a tömegközlekedési útvonalakon szüntetik meg a forgalmi akadályokat.

A tűzoltók beavatkozásainál nem sérült meg senki, nem kellet kitelepíteni, elhelyezni senkit - közölte Dömök Zsuzsanna Katalin, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság kommunikációs osztályának vezetője által aláírt dokumentum. A károk felszámolásnál komoly segítséget jelentettek az önkéntes tűzoltó és polgári védelmi egyesületek, amelyek a káresetek közel egyharmadánál, összesen 99 esetben avatkoztak be Budapesten és pest megyében.

Késések és áramszünet

A hétvégi vihar mind a Budapesti Elektromos Művek, mind az ÉMÁSZ területén komoly károkat okozott - közölte az InfoRádióban Boros Norbert, az ELMŰ kommunikációs igazgatója. Az üzemzavarok főként Dél-Pest, Csepel és Óbuda területén keletkeztek. Emellett a gyöngyösi régióban voltak jelentősebb kimaradások.

Budapest környékén 70-75 ezer ember maradt áram nélkül szombatról vasárnapra virradó éjszaka - mondta Boros Norbert. Hozzátette: a szél még vasárnap éjszaka is okozott károkat, emiatt újabb 10 ezer lakás maradt áram nélkül. A nagyobb kiterjedésű üzemzavarokat sikerült hétfőre elhárítani, jelenleg már csak egyes családi házak bekötővezetékei vannak problémák.

A vihar szombaton és vasárnap is fennakadásokat, késéseket okozott a vasúti közlekedésben - közölte a MÁV. A szél a Hegyeshalom-Csorna-Szombathely vonalon Mosonszolnoknál kifordította a felsővezeték-tartó karokat, elszakadt a vezeték. A Budapest-Kelebia vonalon Soroksár és Dunaharaszti között egy vonat mindkét áramszedője eltörött, a felsővezeték leszakadt. Több vasútvonalon ideiglenes 40, illetve 60 kilométeres sebességkorlátozást kellett bevezetni.

Országszerte komoly károk

Fejér megyében eddig 140-150 káresetről érkezett bejelentés. A szél több tíz méteres fákat csavart ki, és épületek tetejét bontotta meg. A székesfehérvári tűzoltóság tájékoztatása szerint a tűzoltók segítségét eddig negyvenöt esetben kérték. A legtöbb kár Agárdon és Gárdonyban történt, ahol gyökerestől csavart ki fákat a szél, melyek épületekre, villanyvezetékekre és utakra dőltek, teljes útzárt okozva ezzel.

A Győr-Moson-Sopron megyei Nagyszentjánoson 180-200 lakóházban keletkeztek károk - közölte Unger Vilmos, a település polgármestere. Az erős szél tetőket bontott meg, de életveszélyessé egyik épület sem vált. Unger szerint a kár több tízmillió forint, és nem is mindegyik házra kötöttek biztosítást, ezért kormányzati segítséget várnak a károk helyreállításához.

Az előzetes felmérések szerint 250 ingatlanban keletkeztek károk a Békés megyei Dévaványán. Pap Tibor, a település polgármestere az InfoRádiónak azt mondta: 58 épület súlyosan, 54 közepesen és 42 enyhén sérült meg. Három ház életveszélyessé vált, azokból ki kellett költöztetni a családokat.

A szombati viharkárok miatt Budapesten az Új köztemetőt teljesen, míg a Pesterzsébeti temetőt részlegesen le kellett zárni - közölte Pénzes Kristóf, a Budapesti Temetkezési Intézet sajtóreferense. A temetőkben fákat csavart ki a nagy erejű szél, és sírok is megsérültek. A károk elhárításáig - várhatóan hétfőig - az Új köztemető zárva tart.

Legalább kétezer fát döntött ki a hétvégi vihar a Pilisi Parkerdő Zrt. területén. A cég közlése szerint az erős szél a felázott talajból gyökerestül forgatta ki a fákat, sok a derékba törött. A legnagyobb kár Budaörs térségében keletkezett, ahol öt hektárnyi fenyőerdő dőlt ki. Két hektáron dőltek ki a fák Pilisszentlélek határában.

Bajnai sürgeti a biztosítókat

Bajnai Gordon, az önkormányzati minisztérium vezetője arra kéri a hazai biztosítótársaságokat, hogy soron kívül és gyorsan intézkedjenek a biztosított ingatlanokban és ingóságban a hétvégi vihar következtében esett károk felméréséről - közölte a tárca az MTI-vel. Néhány biztosító már jelezte, hogy önként és saját hatáskörben előre sorolta a hétvégi vihar okozta károk rendezését. A miniszter a többi biztosítótársaságot is hasonló magatartásra hívja fel - olvasható az ÖTM közleményében.