Bérpótlékkal emelnék a kezdő tanárok fizetését

Vágólapra másolva!
A Népszabadság szerint integrált természettudományos oktatás, kezdő tanároknak járó bérpótlék, kedvező laptopvásárlási lehetőség szerepel a kormányprogram közoktatást érintő pontjaiban. A miniszterelnök és Hiller István oktatási miniszter kedden jelenti be a terveket.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden jelenti be a polgárosodás programjának közoktatást érintő pontjait. A Népszabadság úgy tudja: a tervek között szerepel, hogy a kezdő pedagógusok fizetését bérpótlékkal emelnék meg. Így ösztönöznék, hogy a rátermettek, jól felkészültek kerüljenek a tanári pályára.

A változtatás szükségességét a kormányfő főképp a PISA-vizsgálatok eredményeivel magyarázza, amelyek azt mutatták: a magyar 15 évesek felkészültsége elmarad az OECD-országok átlagától. Az iskolarendszer emellett jelenleg konzerválja és mélyíti a társadalmi egyenlőtlenségeket.

A Népszabadság szerint a kormány korszerűsítené az ismeretanyagot, az esélyegyenlőtlenségnek pedig már kisgyerekkorban elejét vennék a védőnői rendszer és a családi napközik fejlesztésével. A jövőben szigorúbban ellenőriznék azt is, hogy az iskolafenntartók valóban megvalósítják-e az esélyegyenlőségi terveiket. Ha valamelyik település nem teljesíti az abban foglaltakat, büntetésre számíthatna.

A kormány tehetséggondozó programot is indítana a köz-és felsőoktatásban. Alanyi jogúvá tennék a középiskolai nyelvi előkészítő évfolyamokon való részvételt. A természettudományos oktatást az integráltság felé mozdítanák el. A tanárok kedvező feltételekkel vásárolhatnának laptopot.

Bérpótlékot nem csak a kezdő tanárok, hanem azok is kapnának, akik hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásával, illetve kiemelt tehetségekkel foglalkoznak. Differenciálnák az intézményvezetői pótlékot, és kutatü-tanári ösztöndíjakat hirdetnének.