Bőröndök és rendszámok mesélnek az európai adótrükkről

2008.03.04. 12:13

Az offshore cégek (a szó jelentését lásd az előző oldalon, keretes írásunkban) létrehozására szakosodott cégek azt vállalják, hogy tanácsot adnak ügyfeleiknek, hol a legkedvezőbbek az adók, hol a legolcsóbb egy cég fenntartása, amihez lehetőleg minimális bürokrácia, és kellően fejlett infrastruktúra is társul.

Ahogy a magyar adójogszabályok is a Magyarországon bejegyzett cégekre, illetve magyar adóalanyokra vonatkoznak, ha máshol alapítunk céget, akkor nem kell például kamatadót fizetnünk, vagy mondjuk, úgy tőzsdézhetünk, hogy megússzuk az árfolyamnyereség után fizetendő adót - magyarázta Dobos Máté, az offshore cégalapítással, bankszámlanyitással és adótervezéssel foglalkozó Tropical Solutions Hungary tanácsadója.

Az igazi adóparadicsomok több mint 90 százaléka sziget, amelyek angol, francia, vagy holland gyarmatok voltak, és a függetlenségük elnyerése után is megtartották a számukra korábban megadott adókedvezményeket - mondta a tanácsadó, aki hozzátette: ezek azonban jelentősen különböznek egymástól árban, presztízsben. A Kajmán-szigetek, Seychelle-szigetek vagy Belize neve például rosszabbul cseng, hiszen ezekről mindenkinek az adóelkerülés, illetve a pénzmosás ugrik be, ezért itt sokkal olcsóbban megúszhatjuk a cégalapítást, míg egy konszolidáltabban hangzó helyszínért mélyebben zsebbe kell nyúlni. Ilyen például Ciprus, ahol a legkedvezőbbek a feltételek a kontinensen, de mégiscsak uniós tagállamról van szó - mondta Dobos.

Összegszerűen ez azt jelenti, hogy a ranglista alján található Seychelle-szigeteken például már 375 ezer forintért bárkinek lehet saját cége, és ebben már benne van az első éves fenntartási díj is, utána pedig évente mindössze 175 ezerbe kerül a nemzetközi vállalkozásunk. A pénztárcabarát adózási feltétek mellett rendszerint még egy okból szoktak külföldi cégen keresztül üzletelni: jó megoldás ez azoknak, akik nem szeretnének maguk, név szerint megjelenni üzleteik mögött, ehelyett a külföldön életre hívott cégen keresztül fektetnek be vagy szállnak be egy vállalkozásba.

Tőzsdecápától a nyugdíjasig

Ügyfélkörükről annyit árult el, hogy roppant széles a paletta, sokan érdeklődnek a nemzetközi szintű adótervezés iránt a legnagyobb cégektől kezdve a magánszemélyig, aki kis spórolt pénzével szeretne valamihez kezdeni. "Találkoztam már 70 éves nyugdíjassal, aki összegyűjtött pár milliós vagyonával bele akart vágni a tőzsdézésbe, és ezt egy külföldi adóparadicsomban alapított offshore cégen keresztül jobb feltételekkel tehette" - mondta. A tanácsadó szerint az érdeklődés mértékét jól mutatja, hogy a legnagyobb online-keresőben naponta több mint ezren keresnek rá Magyarországról célzottan az offshore lehetőségekre. Az időpontok is árulkodók: még inkább megugrik a kisebb közterhek fizetése után kutatók száma minden hónap 10-14-e között, ami a járulékbefizetések ideje, valamint 20-a táján, amikor az áfabefizetés esedékes.

Dobos Máté is elismerte, hogy "nem annyira éles a határvonal" a legális offshore cég, vagy bankszámla létrehozása és a vagyonkimentés között. Ezért nagyon oda kell figyelni tanácsadóként arra, hogy a hozzájuk forduló ügyfeleknek mi a valós szándéka. "Elküldjük, aki egyértelműen nem törvényes módszereket keres" - állította, ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy miután a közreműködésükkel létrejön egy offshore cég, már nincs rálátásuk arra, mihez kezd vele a tulajdonosa.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK