Nyolc évet kapott nyolcszázmilliós csalásért

Vágólapra másolva!
Nem jogerősen nyolc évet kapott az Erste Bank egyik volt vezető munkatársa, aki fiktív számlákkal és szerződésekkel vett fel nagy összegű hiteleket a pénzintézettől. A vádlott több mint 800 millió forinttal károsította meg a bankot. Rajta kívül 15 embert ítéltek el az ügyben, közülük többen fellebbeztek.
Vágólapra másolva!

806 millió forintos csalás miatt ítélte el csütörtökön nem jogerősen a Zala Megyei Bíróság az Erste Bank volt vezető munkatársát és tizenöt társát - írj a Zalai Hírlap. A bank feljelentése nyomán 2003-ban vették őrizetbe Cs. I.-t. A férfi fiktív számlákkal és szerződésekkel vett fel nagy összegű hiteleket a banktól a hitelszervező segítségével. A fedezetül szolgáló ingatlanokról, értéktárgyakról hamis iratokat csatoltak a kérelmekhez: előfordult, hogy 2,2 millió forint értékű ingatlant értékeltek 220 millió forintra, és a dokumentumokhoz másik ingatlanról készült fotót mellékeltek.

Cs. I.-t a megyei bíróság nyolc év, a hitelszervezőt hét év börtönbüntetésre ítélte, és elrendelte előzetes letartóztatásukat. Tizennégy társukra másféltől két és fél évig terjedő szabadságvesztést szabtak ki. Az ítélet ellen több vádlott is fellebbezett. Az Erste Bank mindeddig nem jelentette be kárigényét: s ha a törvényes határidőig nem teszi meg a szükséges lépéseket, a bíróság feloldja a vádlottak vagyontárgyaira elrendelt zár alá vételt.