Hétfőn lesz ítélet Sas József adócsalási perében

Vágólapra másolva!
Sas József humorista ügyvédje szerint hétfőre várható ítélethirdetés védence adócsalási és magánokirat-hamisítási ügyében. A Mikroszkóp Színpad igazgatója a csütörtöki bírósági tárgyaláson az utolsó szó jogán ártatlannak vallotta magát - számolt be róla a Blikk. Az ügyész pénzbüntetés és felfüggesztett börtön kiszabását kérte.
Vágólapra másolva!

Hétfőre várható ítélet Sas József, a Mikroszkóp Színpad igazgatójának az ügyében - mondta el az [origo]-nak Zamecsnik Péter, a humorista ügyvédje. Sas ellen még 2005-ben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség adócsalás, tb-csalás és magánokirat-hamisítás miatt. A vád szerint Sas 1997-ben színlelt megállapodást kötött B. Béla elsőrendű vádlottal azzal a céllal, hogy kikerülje az adófizetési kötelezettséget.

A vádlottak a hatóság szerint megállapodtak abban, hogy a Sas művészeti tevékenységéből és a szponzoroktól szerzett bevételt az egyéni vállalkozó számlájára utalják át, ő pedig ennek az összegnek a 90 százalékát készpénzben átadja a humoristának, 10 százalékot megtart magának. Sasnak mint önadózónak bevallást kellett volna készítenie, ő azonban nem fizette meg a személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást ezen összegek után. A vád szerint színlelt szerződést kötött a két vádlott, Sas gyakorlatilag üzletszerzői tevékenységgel bízta meg B. Bélát, de ő valójában semmi ilyen tevékenységet nem végzett. A humoristát azzal vádolják: milliók befizetését mulasztotta el.

A Blikk pénteken beszámolt arról, hogy az ügyészség pénzbüntetés és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte Sasra. A napilap szerint az ügyész enyhítő körülményként említette a 69 éves humorista korát, büntetlen előéletét és az idő múlását, súlyosbító tényezőként vették figyelembe viszont a halmazatot és azt, hogy a hatóság szerint ő volt az ügyletben a kezdeményező.

Sas József az utolsó szó jogán ártatlannak vallotta magát. "Ez az egész hercehurca egy dologra jó: hogy egy büntetlen előéletű és közismert embert meghurcoljanak" - mondta a Blikknek.