Fejtörést okoz a kórházi széfek felszerelése

Vágólapra másolva!
Vasárnap lejárt a határidő, ameddig a kórházaknak meg kellett rendelniük a kórházi széfeket. Az [origo] által megkérdezett intézmények eleget tettek az előírásnak, azonban több helyen közölték, hogy a felszerelés gondot okozhat. Az előírás szerint mindegy, hová rögzítik a széfeket. Van olyan kórház, amelyik jobb híján padlószintre, a ruhásszekrény aljához csavarozott néhány széfet, ahol viszont az idős vagy műtéten átesett betegek nem érik el.
Vágólapra másolva!

Az Egészségügyi Minisztérium még nem összesítette az adatokat, így azt nem tudták hétfőn az [origo]-nak megmondani, eleget tett-e valamennyi kórház a széfek beszerelésére irányuló kötelezettségének. A tárca vasárnapig adott határidőt a megrendelések leadására. Egy hete még azt közölték, hogy tíz olyan kórház van, amelyik még nem rendelt széfeket.

Az [origo] által megkérdezett tucatnyi fővárosi és vidéki kórház mindegyikében már leadták a rendeléseket a széfekre, egy budapesti kórház már a beszerelésekkel is végzett. Többen elmondták: jó is, hogy még nem érkeztek meg a széfek, mert egyelőre nem tudják, hová fogják őket erősíteni. Ott, ahol már megkezdték a széfek felszerelését, szobánként eltérő megoldások születtek. Sok kórházi szobában ugyanis a gipszkarton falra nem mertek széfet szerelni, a főfal viszont vagy kis felületű, vagy ott már áll bútor. Így vagy az éjjeliszekrénybe vagy a ruhásszekrénybe építették be a széfet. Az [origo] tudósítója is járt olyan kórházban, ahol jobb híján padlószintre, a ruhásszekrény aljába csavarozták a széfet, bár több idős beteg jelezte, hogy ott nem érik el, akik nehezen mozognak vagy műtéten estek át. Az ápolók pedig attól tartanak, hogy az idős betegek nem fogják tudni kezelni a számzárat vagy elfelejtik az általuk megadott kombinációt. Ilyen esetekben az ápolóknak kell kulccsal kinyitni a széfet.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályán elmondták: csupán azt írták elő, hogy a széfeket számzárral és kulccsal is nyitni lehessen, illetve hogy rögzítsék őket. Az már az intézményekre van bízva, hogy mekkora széfeket rendelnek és hová erősítik őket.

Bár a múlt héten az MSZP szakpolitikusa, Schvarz Tibor bejelentette, hogy a szocialisták megegyeztek az egészségügyi tárcával a széfekről szóló rendelet módosításáról és ennek értelmében nem változik azoknak az intézményeknek az OEP-finanszírozása, amelyek nem szerelnek minden kórházi ágy mellé széfet, az egészségügyi tárca hétfőn is megerősítette, hogy a széfek felszerelése kötelező. Konkrét büntetést azonban nem helyeztek kilátásba, a Sajtóosztály csupán annyit tudatott, hogy a széf-beszerzés a a kórházi minimumfeltétel része, azok meglétét az ÁNTSZ ellenőrzi.

A rendelet szerint az újszülött és csecsemőosztályokon, az intenzív, az addiktológiai és pszichiátriai betegek kezelésénél, tehát azoknál a betegeknél, akik nem tudják önmagukat ellátni, nincs szükség a széfekre, viszont a kórház központi értékmegőrzőjében lehetőséget kell biztosítani ezeknek a betegeknek is az értéktárgyak elhelyezésére. Minden más esetben kötelező minden betegnek saját széfet biztosítani.