Felmentették a rágalmazás vétsége alól a Munkáspárt elnökségét

Vágólapra másolva!
Nem találta bűnösnek másodfokon a bíróság a Munkáspárt héttagú elnökségét, amiért "politikainak" minősített a vezetés egy bírósági ítéletet. A pártot a Fővárosi Bíróság elnöke jelentette fel.
Vágólapra másolva!

Felmentette a Munkáspárt elnökségét bűncselekmény hiányában a nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége alól kedden a Fejér Megyei Bíróság. Az ügyész az ítélet kézhezvételét követően fellebbezhet.

A Magyar Kommunista Munkáspárt teljes, héttagú elnökségét tavaly novemberben nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért marasztalta el és két év próbára bocsátotta a Székesfehérvári Városi Bíróság.

A per a Fővárosi Bíróság elnökének feljelentése alapján indult, azért, mert a Munkáspárt vezetése 2005. júniusi közleményében politikainak minősítette a Fővárosi Bíróságnak a belső ellenzék tagjainak kizárását megsemmisítő és a pártkongresszus megismétlését elrendelő ítéletét.

Az elsőfokú ítélet ellen fellebbezett a párt elnöksége. Az ügyben másodfokon eljáró Fejér Megyei Bíróság véleménynyilvánításnak minősítette az elhangzottakat, s bűncselekmény hiányában felmentette az elnökség valamennyi tagját.

A vádlottak az ítéletet tudomásul vették, az ügyész az írásba foglalt ítélet kézhezvételét követően nyolc napon belül nyújthat be fellebbezést - mondta el Gieszné Boda Orsolya, a Fejér Megyei Bíróság szóvivője.

A perben a Munkáspárt elnökét Fazekas Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje képviselte, aki az MTI-nek elmondta, az elnökség nem követett el rágalmazást, a véleménynyilvánítása nem volt gyalázkodó hangvételű.