Gyurcsány leállította Sas József kitüntetését

Vágólapra másolva!
Bár eredetileg az a bizottság javasolta Kossuth-díjra Sas Józsefet, amelynek a kormányfő az elnöke, végül Gyurcsány Ferenc volt az, aki megakadályozta a nem jogerősen elítélt humorista kitüntetését. Sas Józsefet a napokban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték adócsalás miatt, a héten azonban a tervek szerint Kossuth-díjat kapott volna. Sas valószínűleg már tud a fordulatról, de nem akar nyilatkozni.
Vágólapra másolva!

Kossuth-díjat kapott volna pénteken Sas József humorista, akit hétfőn egyéves felfüggesztett börtönre ítéltek nem jogerősen adócsalás miatt. A Kossuth-díj tervezett átadásáról a Blikk számolt be, a visszavonásról pedig az Index. Daróczi Dávid kormányszóvivő az [origo]-nak megerősítette az értesülést: a kormányfő leállította a folyamatot.

Gyurcsány Ferenc nem jegyezte ellen Sas József kitüntetését - mondta az [origo]-nak Daróczi. Kossuth-díjra a 25 tagú Kossuth- és Széchenyi-díj-bizottság állít jelölteket, amelynek elnöke a mindenkori miniszterelnök. A jelöltek névsorát a bizottság előterjesztésére a kormány fogadja el. A díjazottak névsorát a köztársasági elnöknek jóvá kell hagynia, a miniszterelnöknek pedig ellenjegyeznie. Gyurcsány tegnap úgy döntött, nem jegyzi ellen Sas kitüntetését. Erről a kormányszóvivő szerint Sólyom László államfővel is egyeztetett.

Sólyom állítólag nem tudta megakadályozni

"A köztársasági elnök és a miniszterelnök egyetértettek abban, hogy az elsőfokú ítéletre való tekintettel az a helyes lépés, ha Sas Józsefet nem tüntetik ki" - mondta az [origo]-nak Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal kommunikációs főosztályvezetője. Hozzátette: amikor a miniszterelnök február végén előterjesztette kitüntetésre Sas Józsefet, és Sólyom László aláírta a határozatot, még nem született ítélet az ügyben. Szerinte ezért a köztársasági elnöknek nem volt lehetősége, hogy a maga részéről megakadályozza a humorista kitüntetését.

Közben azonban megszületett az elsőfokú ítélet, ezt követően egyeztetett a kormányfő és az államfő. Az egyetlen megoldás az maradt számukra, ha a miniszterelnök nem jegyzi ellen a már aláírt kitüntetési határozatot, mely így közjogilag semmis.

A művészt valószínűleg már értesítették a döntésről - közölte Daróczi. Az [origo] a Kossuth-díjjal kapcsolatban megkereste Sas Józsefet, ő azonban csak annyit mondott: nem nyilatkozik, csak a jövő héten.

Felfüggesztett és pénzbüntetés

Sas Józsefet, a Mikroszkóp színpad igazgatóját hétfőn ítélték egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre és 300 ezer forint pénzbüntetésre. Az ítélet elsőfokú, nem jogerős - közölte az [origo]-val korábban Zamecsnik Péter, a humorista ügyvédje.

Sas Józsefet tízrendbeli személyi jövedelemadó-csalással vádolták - négyben elítélte, hatban felmentette a bíróság. A védelem fellebbezett, az ügyész három nap gondolkodási időt kért. Sas ellen még 2005-ben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség. Eszerint Sas 1997-ben színlelt megállapodást kötött B. Béla elsőrendű vádlottal azzal a céllal, hogy kikerülje az adófizetési kötelezettséget.

Az [origo] megkereste a Mikroszkóp Színpad több művészét is, de valamennyien azt mondták: közös megállapodásuk értelmében nem nyilatkoznak az üggyel kapcsolatban.