Vádat emelt az ügyészség Gergényi Péter ellen

2008.03.12. 11:11

Az MTI értesülései szerint az ügyészség vádat emelt Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány ellen. Az ügyészség két korábbi magas rangú rendőrt vádol szolgálati visszaéléssel.

A Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője, Ács Tibor az MTI megkeresésére nevek említése nélkül azt mondta: két volt vezető beosztású rendőr ellen szolgálati visszaélés vétsége miatt emeltek vádat szerdán. Az MTI értesülése szerint egyikük Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány. Az [origo] megpróbálta utolérni Gergényit, de jelenlegi munkahelyén azt mondták, a héten külföldön tartózkodik.

Ács Tibor annyit közölt: az ügyben korábban három rendőrt gyanúsítottak meg, de egyikükkel szemben megszüntették az eljárást. A másik két rendőr közül az egyiket egy, a másikat hat rendbeli szolgálati visszaéléssel vádolták meg. A szóvivő a tényállásról sem beszélt részletesen, azt azonban elmondta, hogy az ügyészség kérte a bíróságtól az ügy soron kívüli tárgyalását.

A BRFK korábbi vezetőjét sajtóhírek szerint egy éve jelentette fel egy jogtalanul elbocsátott beosztottja. A rendőrt egy súlyos testi sértés miatt indult belső vizsgálat nyomán bocsátottak el, de még azelőtt, hogy bíróság is kimondta volna a bűnösségét. Ráadásul később fel is mentették. A férfi munkaügyi bírósághoz fordult, amely jogellenesnek mondta ki az elbocsátását, ám a rendőri vezetés - így Gergényi Péter - sokáig nem vett tudomást az ítéletről. Később visszavették, de alacsonyabb pozícioba helyezték vissza: akciócsoport főtörzszászlósából börtönőr lett.

Sajtóértesülések szerint Gergényi Péter ezután gyanúsított lett, ekkor két másik volt rendőri vezetővel együtt panaszt tett a Katonai Főügyészségen. Mindannyian gyanúsításukat kifogásolták, de a panaszt visszadobta a Katonai Főügyészség.

Gergényi ellen korábban fegyelmi vizsgálat is indult, melynek végén figyelmeztetésben részesítették. A vizsgálat vitatott szerződések miatt indult. A volt budapesti rendőrfőkapitányt tavaly május 20-án mentették fel tisztségéből a rendőrséget érintő botrányok miatt. Gergényi 2003. július 1-jétől töltötte be a fővárosi rendőr-főkapitányi posztot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK