Pereskedéssel érné el a hosszabb metrót Újpest

Vágólapra másolva!
A főváros ellen indít pert a IV. kerületi önkormányzat. A polgármester szerint a kerületiek a későbbi metróépítés tudatában vásárolták meg lakásaikat, a főváros azonban építési tilalommal sújtja a nyomvonal területeit.
Vágólapra másolva!

Pert indít Újpest a főváros ellen a 3-as metró káposztásmegyeri meghosszabbításáért - írja a Népszabadság. A IV. kerület azt kéri a Fővárosi Bíróságtól: a beruházás elmaradása miatt állapítsa meg a károkozás tényét. A keresetet március végén, de legkésőbb április közepéig benyújtják - mondta a Népszabadságnak Derce Tamás, Újpest polgármestere.

A polgármester szerint a Káposztásmegyeren élő 25-30 ezer ember annak idején a metróépítés tudatában vásárolt lakást. A metróépítéssel 1990-ben felhagytak, ennek ellenére a fővárosi szabályozás még mindig építési tilalommal sújtja a nyomvonal területeit, így ezek az ingatlanok eladhatatlanok. Emiatt pedig a kerület jelentős bevételektől esik el évek óta.

Újpestnek nem a kártérítés a fő célja, hanem a 3-as metró továbbépítése az eredeti terveknek megfelelően, Újpest városközponttól a káposztásmegyeri lakótelepig.