1164 rendezvény lesz március 15-én

Vágólapra másolva!
Az országban összesen 1164 ünnepséget, tüntetést jelentettek be március 15-ére, ezek tizede Budapesten zajlik majd. A rendőrök szerint egy tucat számít kiemelt kockázatú rendezvénynek. A miniszterelnök nem mond szabadtéri beszédet, a Fidesz az Erzsébet hídnál tart nagygyűlést. A belváros számos terét és utcáját lezárják.
Vágólapra másolva!

Tizenkét március 15-ei rendezvényt sorolt a rendőrség a kiemelt kockázatúak közé. Országosan 1164, ebből Budapestre 166 megemlékezést, tüntetést, felvonulást jelentettek be - közölte Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány. Kiemelt kockázati kategóriába azok a rendezvények kerültek, amelyekre nagy tömeget várnak vagy komoly forgalomkorlátozásokat igényelnek. Azt is figyelembe vették, hogy a szervezők korábbi rendezvényei zavargásokba fulladtak-e.

A rendőrség biztonsági okokból nem közölte, mekkora rendőri erő biztosítja majd a helyszíneket, de az ünnep egész napjára fokozott ellenőrzést rendeltek el. Ez lehetőséget ad arra, hogy bárkit igazoltassanak, indokolt esetben pedig a ruháját, autóját, táskáját átvizsgálják. Kordonzár is lesz a Blaha Lujza tér, a Múzeum kert, a Kossuth tér és az Erzsébet tér környékén.

Az intézkedések során Tóth Gábor szerint a rendbontások megelőzésére koncentrálnak. A "végigkövethetőség és a megfelelő dokumentáltság érdekében" külön előállító csoportokat hoztak létre, amelynek egyes tagjai kamerával rögzítik és írásban dokumentálják a rendőri intézkedést. A BRFK vezetője szerint nem zárható ki, hogy szélsőséges csoportok március 15-én egyes rendezvények megzavarására készülnek.

Budaházyék a Blahán, a gárda az Erzsébet téren

Az állami rendezvények reggel fél 10-kor, a Kossuth téren kezdődnek zászlófelvonással és koszorúzással. A Múzeumkertben 11-től tartják a hivatalos állami megemlékezést, amelyen tavaly még Gyurcsány Ferenc kormányfő is részt vett, idén azonban nem lesz ott. A kormány nevében egyáltalán nem hangzik el szónoklat. A miniszterelnök este zárt ajtók mögött, a Művészetek Palotájában, a március 15-ei díszelőadás alatt mond majd beszédet. Az állami ünnepségekre összesen 141 millió forintot költenek.

A Fidesz az Erzsébet híd pesti hídfőjénél tart nagygyűlést "Igen! Magyarország győzött!" címmel. A gyűlés délután háromkor kezdődik, és beszédet mond majd Orbán Viktor pártelnök és Kósa Lajos debreceni polgármester is. A főváros hivatalos ünnepségét a közeli Március 15. téren csupán két órával korábban, 13 órakor tartják. Foglalt lesz a Lánchíd és a Roosevelt tér 10-17 óra között, ide kulturális és játékprogramokat, huszártalálkozót szerveztek.

Tüntetni vagy megemlékezni a főváros sok más pontján is lehet majd. A kiemelt kockázatú események közé tartozik a Szabadság térre bejelentett felvonulás és a Magyar Rendszerváltók Országos Szövetsége rendezvénye is, amelyet az Olimpiai parkban tartanak. A Magyar Önvédelmi Mozgalom nevű szervezet honlapján Budaházy György hív "minden hazája jövőjéért aggódó magyart" a Blaha Lujza térre 17 órára, hogy "befejezzük végre, amit 2006-ban elkezdtünk". Két motoros felvonulást is bejelentettek a rendőrségen - az egyiket a Goj Motorosok, a másikat a Nemzeti Érzelmű Motorosok szervezik. A Jobbik és a Magyar Gárda délután kettőkor az Erzsébet téren tart nagygyűlést 14 órától.

Forrás: MTI

Lezárják a fél várost

A rendőrség közzétette a március 15-i forgalomkorlátozásokat. A belváros számos pontján megtiltják majd a parkolást, és több utcát és teret lezárnak. A Kossuth tér egész területét, a Széchényi rakpartot, az Alkotmány és a Szalay utca egy részét hajnaltól délután négy óráig lezárják. Csaknem egész nap nem lehet majd autóval közlekedni a Lánchídon és a Roosevelt téren.

A rendezvények miatt több órán át nem lehet majd behajtani a Múzeum körútra a Kálvin tér és az Astoria között. A kiskörúton kívül eső területet is teljesen lezárják többutcányi szélességben: a Múzeum körút - Rákóczi út - Szentkirályi utca - Reviczky utca négyszögében. A Művészetek Palotája és a Lágymányosi híd pesti hídfője környékét is lezárják.