Bemutatta új ombudsmanjelöltjeit Sólyom

Vágólapra másolva!
Sólyom László bemutatta új jelöltjeit a két üres ombudsmani posztra. A jövő nemzedékek ombudsmani posztjára Bogdányiné dr. Mészáros Ágnes ügyvédet, adatvédelmi biztosnak pedig Tóth Gábor Attila alkotmányjogászt javasolja. A parlament már kétszer elutasította jelöltjeit.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök pénteken mutatta be ombudsmanjelöltjeit a parlamenti pártoknak a Sándor-palotában. Az újonnan létrejövő, jövő nemzedékek ombudsmanja posztra Bogdányiné dr. Mészáros Ágnes ügyvédet jelöli, aki korábban a Felső-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi Felügyelőséget is vezette. "Profi a környezetvédelemben" - jellemezte Sólyom.

Az adatvédelmi biztosi posztra az államfő Tóth Gábor Attilát jelöli, aki jelenleg az Alkotmánybíróság főtanácsadója. "Ő egyike a legjobb alkotmányjogászoknak" - mondta róla az államfő. A két jelölt a bejelentés után azt mondta, örülnek a felkérésnek, és nem tántorítja el őket, hogy korábban a parlament kétszer is elutasította az államfő által javasolt személyeket.

A tájékoztató elején elhangzott, hogy a pártok most már napokkal előbb értesültek a jelöltek személyéről, a meghívóban ugyanis a Köztársasági Elnöki Hivatal feltüntette a nevüket. Ez annyiban jelent változást, hogy az elnök eddig nem közölte a pártokkal, kiket jelöl a különböző tisztségekre. Ahhoz azonban továbbra is ragaszkodik, hogy nem egyeztet velük előzetesen a döntéséről.

Ezt a pártok nem feltétlenül veszik jó néven, és ezt egyértelművé is tették. Február 25-én az Országgyűlés a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándort és az adatvédelmi biztosnak jelölt Zombor Ferencet utasította el, decemberben pedig Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát szavazták le.

A bejelentés után Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető közölte, valóban megkapták két nappal korábban a neveket, amit pozitív lépésként értékelnek az államfő részéről. Hozzátette, a pártok várhatóan húsvét után döntenek majd a jelöltekről.

Az országgyűlési biztosokat a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés választja kétharmados többséggel, hatéves időtartamra. Sólyom László a február 25-iki parlamenti szavazás után három nappal találkozott a frakcióvezetőkkel, akikkel közölte: a jövőben sem változtat az ombudsmanok jelölési eljárásán és nem kíván a pártokkal előzetesen egyeztetni a kérdésről.

A köztársasági elnök nemcsak az ombudsmanok esetében ragaszkodik ehhez. A legfőbb ügyész jelölésekor is ugyanígy járt el. Akkor az első jelöltjét leszavazták a parlamenti pártok, de a második körben javasolt személyt már elfogadták.