Átadta a rendőrségnek a Jüttner-jelentést az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Cáfolta a Népszabadság állítását Jüttner Csaba SZDSZ-es politikus, miszerint válságtanácskozássá fajult volna a párt ügyvivőinek pénteki ülése. A liberális párt időközben átadta a BRFK-nak a Jüttner-bizottság jelentését.
Vágólapra másolva!

Nem fajult "válságtanácskozássá" az SZDSZ péntek esti ügyvivő testületi ülése - közölte Jüttner Csaba, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke az MTI-vel, a Népszabadságban hétfőn megjelent információkra reagálva. A liberális megyei elnök, akit az SZDSZ tavalyi tisztújító közgyűlését kísérő szabálytalanságok kivizsgálásával bíztak meg, a távirati irodának azt mondta, semmi különös újdonság nincs abban, hogy a vizsgálat szerint T. Asztalos Ildikó Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnök Fodor Gábor melletti elkötelezettségét több tanúbeszámoló is alátámasztotta. T. Asztalos Ildikó, az SZDSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke visszautasította "a személyével kapcsolatos híreszteléseket".

Jüttner közölte: T. Asztalos Ildikó mellett minden küldöttet és olyan vendéget meghallgattak, akik részt vehettek a küldöttgyűlésen. Hozzátette, hogy az általuk elmondottakat szó szerint rögzítették jegyzőkönyvben.

Arra hivatkozva, hogy még nem zárult le a vizsgálat, az SZDSZ-es politikus nem kívánta kommentálni a Népszabadság azon információját sem, amely szerint T. Asztalos Ildikó találkozott és viccelődött az egyik álküldöttel a tisztújító közgyűlés idején. Ugyanerre hivatkozva arra sem adott érdemi választ, hogy a borsodi elnök valóban idegesen ellenőrizte-e a küldöttek létszámát a választás idején.

Kérdésre válaszolva Jüttner elmondta: vizsgálták, ki lehet az a négy álküldött, akik részt vettek a tisztújító gyűlésen. Hozzátette: a jelentés nem tartalmaz neveket, de a vizsgálat lezárultáig erről nem is tud nyilatkozni.

Az SZDSZ hétfőn átadta a BRFK-nak a bizottság jelentését, amely a párt 2007. márciusi tisztújító küldöttgyűlésén történtekkel kapcsolatban lefolytatott vizsgálat eredményeit tartalmazza. A párt közleményében szerepel, hogy Kóka János az Ügyvivői Testület következő ülésére ismételten meghívta Jüttner Csabát. Az SZDSZ elnöke azt várja, hogy az Ügyvivői Testület üléséig készüljön el a vizsgálati anyag kiegészítése, hogy lehetővé váljon a 2007-es küldöttgyűlésen történtek feltárása és a felelősség megállapítása.

Az SZDSZ a tervek szerint ezt követően nyilvánosságra hozza a vizsgálati jelentést.
Az ügy előzménye, hogy a Hír TV egyik februári műsora szerint manipulálták az SZDSZ tavalyi elnökválasztását. Később a Boon nevű honlapnak nyilatkozva Köteles Péter miskolci vállalkozó azt mondta, ő volt az, aki a Hír tévét minderről informálta. A férfi a televíziónak arról is beszélt, hogy négy-öt jelen nem lévő borsodi küldött helyett mások szavaztak, mégpedig előre megbeszélt módon Kóka Jánosra.

Jüttner Csaba a múlt hét pénteken ismertette a vizsgálat eredményét az SZDSZ ügyvivői testületével. Az ötórás ülést követő sajtótájékoztatóján a megyei elnök kérdésekre nem válaszolt.