Nem adják ki a leányfalui gyerekgázolót az írek

Vágólapra másolva!
Nem menekült el Magyarországról az az ír férfi, aki még 2000 tavaszán halálra gázolt Leányfalun két kisgyereket - állítja az ír legfelsőbb bíróság. Emiatt nem is adják ki a férfit, aki másfél éves börtönbüntetést kapott Magyarországon a gázolásért.
Vágólapra másolva!

Elutasította az ír legfelsőbb bíróság annak az ír állampolgárnak a Budapest által kért kiadását, aki csaknem nyolc éve két kisgyermek halálával járó balesetet okozott a Pest megyei Leányfalun. Az indoklás helybenhagyta az alsóbb fokú bíróság tavaly januári, szintén elutasító végzésében szereplő érvelést, amely szerint a baleset okozója a magyar kiadatási kérelemben foglaltakkal ellentétben nem menekült el a felelősségre vonás elől.

Ciarán Tobin, az Irish Life biztosítótársaság egyik magas rangú igazgatója, aki három évig dolgozott a cég képviseletében Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalunál Volvójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött két kisgyereket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt. Utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában.

Tobint 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte. Ezt fellebbezés után 18 hónapra csökkentették. Ciarán Tobin 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról. A kiadatás ügyében tavaly meghozott első fokú ír végzés szerint nem "elmenekült" onnan, mert a menekülés akkor valósulhat meg, ha már megszületett az ítélet, nem úgy, mint ebben az esetben, amikor az érintett még a per kezdete előtt távozott.

A The Irish Post című ír lap beszámolója szerint azonban ez ellen az ír igazságügy-miniszter fellebbezett, azzal az érvvel, hogy a "menekülés" kifejezésnek számos olyan értelmezése lehetséges, amely érvényesíthető arra a módra, ahogy Tobin elhagyta Magyarországot.

Az ír legfelsőbb bíróság eljáró bírája viszont a lap szerint szintén arra a következtetésre jutott, hogy Tobin "jogszerűen" hagyta el Magyarországot, és nem elmenekült onnan, kiadatása nem rendelhető el, ezért a fellebbezést el kell utasítani.

Az Irish Times című ír lap tavalyi idézete szerint az első fokon eljáró ír bíró annak idején azzal érvelt: ha a magyar hatóságok elhalasztották volna a bírósági eljárást, és azt kérték volna, hogy Tobin jelentkezzen a per lefolytatása végett, "más lehetne a helyzet".