Egy hónapon belül döntenek az SZDSZ-es polgármester fegyelmijéről

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ fegyelmi bizottsága harminc napon belül dönt Drávapiski szabad demokrata polgármestere, Mali Zoltán ügyében, akinek fegyelmi tárgyalására kedden került sor Pécsett. A polgármester az igenek mellett kampányolt.
Vágólapra másolva!

"A háromtagú bizottság lefolytatta az eljárást, és a párt alapszabálya értelmében harminc napon belül hoz határozatot. Ez lehet felmentés vagy elmarasztalás, ez utóbbi esetben az SZDSZ-ből való kizárás is" - mondta el Horváth László, a grémium elnöke a tárgyalást követően.

Mali Zoltán ellen egy SZDSZ-tag kezdeményezett fegyelmi eljárást a közelmúltban. A polgármester internetes naplójában olvasható dokumentum szerint azért, mert "a párt népszavazási kampányával szemben a három igen mellett folytatott széles körben agitációt, folyamatosan és nyilvánosan tesz az SZDSZ elveivel és etikai normáival szemben ellentétes kijelentéseket".

Az eljárás ideje alatt Mali Zoltán tizennégy szimpatizánsa tüntetett a tárgyalásnak helyet adó pécsi SZDSZ-iroda előtt. A demonstrálók gyertyákat gyújtottak, sípoltak, fütyültek, tapsoltak és a "Hajrá Mali!", "Gyertek ki!", "Kóka takarodj!" jelszavakat skandálták. Egyikük egy hatalmas árpádsávos zászlót lengetett, egy másik tüntető pedig többször dörömbölt az iroda bejárati ajtaján.

Mali Zoltán újságírókkal azt közölte: "koncepciós eljárás, falusi ördögűzés folyik ellene", ezért kérte a bizottságot, függesszék fel az eljárást az SZDSZ-elnökválasztással kapcsolatos rendőrségi vizsgálat lezárásáig.

A polgármester az épületből kilépve arról tájékoztatta az őt éltető társaság tagjait, hogy nem zárták ki a pártból, egyébként is olyan ember jelentette fel, akinek "nem számít a szava", majd megjegyezte, "Kóka János csalással lett az SZDSZ elnöke".

Drávapiski polgármestere tavaly januárban vált ismertté azzal, hogy toborzása nyomán három hónap alatt mintegy hétszázzal bővült az SZDSZ tagjainak száma Dél-Baranyában.

Mali Zoltán egy hónappal később lemondott párttagságáról, miután a Magyar Nemzet megírta: a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság 2006 őszén pénzbüntetésre ítélte, amiért fiatalkorú társával együtt egy gyermelyi vendéglátóhelyen kávéfőzőt, fémtermoszt, s egyebek mellett csokoládét lopott, majd kifosztotta a játékgépet és az üzlet kasszáját.