Évről évre kevesebb gyerek születik

Vágólapra másolva!
A nők egyre később mennek férjhez, és viszonylag későn, átlagosan 29 éves korukban szülnek először, ezért minden évben egyre kevesebb gyerek születik. Bár a halálozási statisztika stagnál, 1990 óta összesen 330 ezerrel kevesebb magyar állampolgár él az országban.
Vágólapra másolva!

A nők gyermekvállalása és a házasságok megkötésének ideje is kitolódott, ezért évről évre kevesebb gyerek születik - mondta Kamarás Ferenc demográfus, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) főtanácsadója kedden sajtótájékoztatón. A KSH február végén tette közzé demográfiai mutatóit, mely szerint 2007-ben 21 ezerrel kevesebben voltunk, mint egy évvel korábban, a természetes népességfogyás felgyorsult.

A KSH adatai szerint a tizenévesek házasságkötése gyakorlatilag megszűnt; az átlagos életkor az első házasságkor 1990-ben még 22 év volt, 2007-re már 27 évre emelkedett.

Ma a nők jóval később mennek férjhez, később vállalják az első gyermeküket, élettársi kapcsolatban pedig - ami egyre népszerűbb - nagyon kevesen vállalnak gyereket - mondta Kamarás.

Tíz éve esett százezer alá a születések száma, azóta folyamatosan ez alatt marad. Míg 1990-ben 22 évesen, addig most átlagosan 29 évesen szülnek a nők először, és az idősebb nők kevesebb gyermeket vállalnak. A mai 30 évesek, ha nem házasodtak meg, akkor kevesen vállalnak gyereket, de azok is csak egy gyermeket vállalnak, akik megházasodtak.

A halálozási statisztikát ismertetve Kamarás elmondta: 1990 óta stagnáló, de összességében csökkenő tendencia tapasztalható. 2007-ben többen haltak meg, mint egy évvel korábban, 2007-ben a nőknél volt nagyobb a halálozási arány.

A születések és halálozások közti különbség növekedése is hozzájárult a gyorsabb népességfogyáshoz. 1980 óta minden évben többen halnak meg, mint ahányan megszületnek. 1990 óta összesen 330 ezerrel kevesebb magyar állampolgár él az országban.

A népesség számának várható alakulásáról Kamarás Ferenc elmondta: várható, hogy lassulni fog a népességfogyás, mert az adatokból arra következtetnek, hogy a 20-30 évesek fognak még gyerekeket vállalni, a halálozási ráta pedig várhatóan tovább csökken. A nemzetközi vándorlás egyelőre nem jósolható mértékű, ezért azt nem tudják megállapítani, hogy az milyen hatással lesz a népesség alakulására.