Vizsgálódnak az elhunyt kismama ügyében

Vágólapra másolva!
Felmerül az emberi mulasztás esélye a császármetszés után öt nappal elhunyt kismama esetében - közölte Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet vezetője. A hatóság a család kérésére kezdett vizsgálódni hétfőn, eredmény csak hetek múlva lehet. A BRFK is nyomozásba kezdett.
Vágólapra másolva!

"Felmerül, hogy valami nem volt rendben, felmerül a szakmai mulasztás esélye" - mondta az [origo]-nak Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet vezetője. Kovácsy szerint "a szülés nem egy betegség", ezért tartja elképzelhetőnek a mulasztás lehetőségét. A felügyelethez hétfőn fordult segítségért az Állami Egészségügyi Központban nemrég elhunyt kismama családja.

Egyelőre annyit tudni, hogy a 34 éves nő három hete, császármetszéssel adott életet az ÁEK szülészetén egy ikerpárnak. A műtét után rosszul lett, stabilizálták az állapotát, majd öt nap múlva már éppen hazafelé készült a kórházból, amikor hirtelen ismét rosszul lett. Az orvosok megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

Kovácsy szerint ennél többet csak hetek múlva tudnak majd mondani, akkorra várható érdemi eredmény a vizsgálattól, de az sem kizárt, hogy akár két hónapig is elhúzódhat az eljárás. A "különleges halál" okát többek között igazságügyi boncolással próbálják megállapítani.

Az egy éve működő felügyelet már több olyan üggyel találkozott, amikor kismamák vagy csecsemők kárára történt valami mulasztás, mondta Kovácsy. Hozzátette: mind a nemzetközi, mind a hazai bírósági statisztikák jelentős számban tartalmaznak ilyen eseteket. Olyan üggyel azonban még nem találkoztak, hogy császármetszés után egy kismama életét vesztette volna.

Rendőrségi vizsgálat is indult az esetleges személyi felelősség megállapítása érdekében. Érdeklődésünkre a BRFK kommunikációs osztályán annyit mondtak, hogy hamarosan közleményt adnak ki a nyomozással kapcsolatban.