Kóka: Ha nincs reform, értelmetlen a koalíció

Vágólapra másolva!
Nincs értelme a koalíciónak, ha nincsenek reformok - jelentette ki Kóka János SZDSZ-elnök az egészségbiztosítási reformmal kapcsolatban. A reformról az SZDSZ "csak a hatalommal együtt" tudna lemondani. Kóka nem mondta ki egyértelműen a kérdésre, hogy kilép-e az SZDSZ a koalícióból, ha a szocialisták teljesen állami tulajdonban hagyják az egészségbiztosítást.
Vágólapra másolva!

"A magántőke bevonása az egészségbiztosítási reform lényege. Ha nincsenek reformok, nincs értelme, hogy az SZDSZ a koalícióban maradjon" - jelentette ki Kóka János, az SZDSZ elnöke. "Azért kötöttük a koalíciót, hogy végrehajtsuk a reformokat. A reformokról tehát csak a hatalommal együtt volnánk képesek lemondani" - tette hozzá Kóka.

A kérdésre, hogy kilép-e az SZDSZ a koalícióból, ha az MSZP jövő szombaton úgy dönt, teljesen állami tulajdonban akarja hagyni a 22 egészségbiztosítási pénztárat, Kóka János azt mondta: határozott meggyőződése, hogy az állam nem tud magával versenyezni. A monopoljellegű Országos Egészségbiztosítási Pénztár felváltása regionális monopolintézményekkel értelmezhetetlenné teszi a versenyt - magyarázta.

A pártelnök elmondta: korábban volt ilyen javaslat, de ez az SZDSZ több-biztosítós modellre vonatkozó felvetésével együtt lekerült a koalíció tárgyalóasztaláról, és végül egy kompromisszumos döntést hoztak. Az SZDSZ elnöke szerint nincs ok arra, hogy újra megnyissák ezt a kérdést és elmenjenek egy nagyobb állami kontroll irányába.

Kóka szerint ha a szocialisták tárgyalni szeretnének arról, miként lehetne jobban megcsinálni az egészségügyi reformot, arról beszélhetnek. Arról azonban az SZDSZ nem tud tárgyalni, hogyan lehetne nem megcsinálni a reformot - tette hozzá.

A pártelnök érez "egyfajta elbizonytalanodást az MSZP oldalán" a népszavazási eredmények láttán. "Az SZDSZ felelőssége mindig az volt, hogy a reform útján tartsa a kormányt. Most sincs alternatíva, nem tudunk letérni a reform ösvényéről, mert az Magyarországnak maradandó, súlyos károkat okoz" - mondta.