Év végétől vízum nélkül utazhatunk Amerikába

Vágólapra másolva!
Akár már 2008 végétől vízum nélkül utazhatnak a magyar turisták az Egyesült Államokba. A munkavállalóknak és a diákoknak ezután is szüksége lesz majd vízumra.
Vágólapra másolva!

Magyarország 2008 végén, 2009 elején csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz - jelentette be Berta Krisztina, a Külügyminisztérium főosztályvezetője szerdán Budapesten.

A magyar turisták és az üzletemberek kilencven napig tartózkodhatnak majd vízummentesen az Egyesült Államokban. A munkavállalóknak és a diákoknak azután is kell majd vízum, hogy Magyarország csatlakozott a vízummentességi programhoz - mondta Berta Krisztina.

Az Amerikába utazáshoz egy elektronikus formanyomtatványt kell majd kitölteni, amely a tervek szerint azonos lesz azzal a kérdőívvel, amit a napjainkban repülőgépeken kell kitölteni. Berta Krisztina az [origo]-nak azt mondta, kézenfekvő adatokra fognak csak rákérdezni: névre, születés időre, a magyarországi lakhelyre, az útlevélre, az útiokmányt kiadó magyar város nevére, a járatra, amivel az utas érkezik, arra, hogy honnan utazik, mi lesz a tartózkodási helye az Egyesült Államokban. Ez az ügyintézés várhatóan díjmentes lesz.

A határon továbbra is megtagadhatja a határőr a belépést az Egyesült Államokba. Az amerikai feltételeknek csak a 2006 augusztusa után kiadott magyar útlevelek felelnek majd meg - mondta a főosztályvezető.

Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentességi programhoz, hogy az Egyesült Államok kiépíti biztonsági rendszereit, és megszületik egy kétoldalú, négy-öt elemből álló végrehajtási csomag. Az is a feltételek között szerepel, hogy tíz százalék alatt legyen az elutasított vízumkérelmek aránya. A vízummentesség kezdeti időpontját ezért nem napra pontosan hirdették ki: a teendők végrehajtásában nem zárhatják ki az esetleges csúszást.

A kétoldalú tárgyalásokon szóba kerülnek majd okmánybiztonsági, repülőtér-biztonsági kérdések és a terrorizmus elleni harchoz kapcsolódó információcsere. Az amerikai közvetlen repülőjáratokon utazó légimarsallokról is lesznek megbeszélések. A megállapodásokat a magyar és az uniós jogszabályok, adatvédelmi előírások betartásával kötik majd meg - fogalmazott Berta Krisztina.

A magyar-amerikai vízummentességi egyetértési nyilatkozatot hétfőn írták alá Washingtonban. Egy hét alatt több új uniós tagország írt alá hasonló memorandumot, így például Észtország és Lettország. Az első aláíró Csehország volt.