Tüntetők törték be a budapesti kínai követség ablakát

Vágólapra másolva!
Két embert vettek őrizetbe azon a kínai nagykövetség épülete előtt tartott demonstráción, amelyen a tüntetők a tibeti vérengzések ellen tiltakoztak. A tüntetők kövekkel és festékbombával dobálták meg a követséget. A megmozduláson mintegy 200 ember vett részt.
Vágólapra másolva!

Kövekkel és vörös színű festékbombával dobálták meg a budapesti kínai nagykövetséget csütörtökön azon a demonstráción, amelyet a tibeti vérengzések ellen tiltakozva a Tibetet Segítő Társaság szervezett. A megmozduláson mintegy 200 ember vett részt.

A rendőrség két embert emelt ki a tüntetők közül, miután a nagykövetség egyik ablakát betörték. A kiemeltek egyike egy ázsiai - a főszervező szerint tibeti - fiatalember volt, a másik pedig egy magyar férfi. Őket igazoltatták, átvizsgálták, majd elvitték. A demonstrációt, amely az akciót követően békésen folytatódott tovább, a rendőrség nem oszlatta fel.

A tüntetők tibeti zászlókkal és az ország függetlenségét követelő transzparensekkel érkeztek a demonstrációra. A nagykövetség megdobálását követően a tömeg azt skandálta, hogy "Szabadságot Tibetnek, Dalai Lámát Tibetbe." A nagykövetségen több ember is tartózkodott, amikor megdobálták az épületet.

A tüntetés oka, hogy a múlt hét elején buddhista szerzetesek tüntetéssorozatot kezdtek Tibetben, megemlékezve arról a 49 éve levert felkelésről, amely a dalai láma száműzetéséhez vezetett. Tibet fővárosában, Lhászában a rendfenntartó erők erőszakot alkalmaztak a tiltakozókkal szemben. A hatósági fellépésnek halálos áldozatai is voltak, hivatalos pekingi közlés szerint tíz, a tibeti emigráns kormány szerint viszont nyolcvan.