Trükközve fognak ki a baljós számokon

Vágólapra másolva!
Hiányzó liftgombok, foghíjas utcák, lecserélt személyi igazolványok árulkodnak arról, hogy a világ sok országában keményen tartják magukat a baljóslatúnak tartott számokhoz kapcsolódó babonák. Magyarországon is vannak szállodák, ahol hiába keresnénk a 13-as szobát, de a BKV 193-as expressz vonalán zötykölődik egy BPI-666-os rendszámú busz, és a Malévnél sem panaszkodott még senki az Amszterdamba repítő 666-os járat nevére.
Vágólapra másolva!

"Vagy szerencsénk lesz, vagy nem" - nevetve ennyivel elintézik a 13-as szobába belépő vendégek a számhoz kötődő balsejtelmeket. A debreceni Szív Panzió munkatársa szerint még senki nem panaszkodott amiatt, hogy a 13-as lakosztályban, a fogadó legnagyobb, pezsgőkáddal és kandallóval is ellátott szobájában szállásolták el.

A debreceni szállás kivételes: a legtöbb szállodában a 13-as szobaszámot átugorják, a 12-est egyből a 14-es követi, így van ez például a Mercure Budapest Korona szállodában is - mondta Farkas Ernő, a hotel igazgatóhelyettese.

A 13-astól való félelemnek saját orvosi neve van: triszkaidekafóbia, de azt pontosan nem tudni, honnan szerezte rossz hírét a szám. Az egyik leggyakrabban hallott magyarázat az, hogy Jézus halála előtt, az utolsó vacsorán is tizenhárman ülték körül az asztalt. A babona viszont már jóval a kereszténység megjelenése előtt létezett, Hammurappi törvénykönyvében sincs 13-as sorszámú rendelkezés. A hiedelmet össze szokták kapcsolni azzal is, hogy egy évben 13 telihold van. A Tarot-ban a tizenharmadik kártya a halált ábrázolja, és egyesek kiszámolták, hogy néhány hírhedt sorozatgyilkos, például Charles Manson és Theodore Bundy neve éppen 13 betűből áll.

Bármi is legyen az ellenérzés eredete, a 13-ast sok helyen ma is tudatosan kerülik. A Forma 1-ben például nincs 13-as számú autó. Az Egyesült Államokban előfordul, hogy az utcákból hiányzik a 13-házszám, a kórházakból a 13-as kórterem, a felhőkarcolókban pedig nincs tizenharmadik emelet, vagy ha van is, irodák nincsenek ott, legfeljebb tárolószobák. Néha egyszerűen átugorják a rettegett számot, néha különböző helyettesítőket alkalmaznak: 12A-t írnak ki vagy M-et, ami az angol ábécé 13. betűje.

Magyarországon a babonát általában nem veszik ennyire komolyan. A Malév gépein van 13-as számú üléssor, Budatétény és Diósd között a 13-as BKV-busz szállítja az utasokat, és 13-as kórtermek is vannak, például a Szent János kórház szülészetén is.

Forrás: Wikipedia

A BMW müncheni székháza

A magyar utasok nem félnek

Legalább ilyen rossz a híre a 666-nak is. A bibliai Jelenések könyvében ez áll: "Akinek van esze, számítsa ki a vadállat számát, mert az emberi szám: hatszázhatvanhat." A 666 ma emiatt úgy él a köztudatban, mint a Sátán száma. Vannak, akik mindent megtesznek azért, hogy ne legyen semmi közük ehhez a számhoz. Az elnöki pár, Ronald és Nancy Reagan például elintézte, hogy lecseréljék californiai házuk házszámát, és a cím St. Cloud 666-ról 668-ra változzon. 2007 márciusában egy orosz édesanya beperelte Sztavropol város hatóságát, amiért a gyerekét a 666-os szám alatt vették anyakönyvi nyilvántartásba.

A 666-ba nem nehéz belefutni itthon, a BKV-nak három járművén is szerepel. A BPI-666 rendszámú busz a 193 expressz vonalon közlekedik, a BPO-666 pedig a 64-es, illetve a 164-vonalon - tudtuk meg a közlekedési társaság sajtóirodáján. Van még egy HO-666-os oldalszámú pótkocsi is, ami a szentendrei HÉV-vonalon szállít utasokat. A Malévnak is van 666-os járata, ami Amszterdamba repül. Németh Krisztina, a légitársaság szóvivője szerint nem fordult még soha elő, hogy valaki emiatt átkérte volna magát másik járatra.

Igazolványcsere a rettegett négyes miatt

Míg nálunk a 13-on és a 666-on kívül nincs más rettegett szám, Kelet-Ázsiában a négyest is félelem övezi. Többek között Kínában, Koreában, Tajvanon és Japánban a négyes házszámok, a negyedik emeletek gyakran hiányoznak. A babona fő oka, hogy a négy hangalakja hasonlít a halál szóéhoz. Ráadásul a leírt forma sem éppen derűs, a rajzolt kantoni négyes úgy néz ki, mintha a napot elhományosítaná egy felhő.

A Wikipedia szerint Kínában a négyest tartalmazó mobilszámokat olcsóbban kínálják, mint azokat, amelyekben egyszer sem szerepel. A legmesszebb a tajvaniak mentek. A hatóságok ott nemrég úgy döntöttek, hogy a személyi igazolványokban legfeljebb kétszer szerepelhet a négyes. A négyesre végződő igazolványszámok kiadását már 2000-ben leállították. Akiknél ilyen igazolvány van, cserét kérhetnek. Volt olyan terv is, hogy teljesen kiiktatják, de ez túl drága lett volna, az igazolványok 45 százalékát le kellett volna cserélni.

Hatástalanító pöttyök

A négyes körüli hiedelemrendszert bonyolítja, hogy a szám nem minden kontextusban gonosz. Hatását befolyásolja az is, hogy milyen más szám áll mellette, pontosan mire emlékeztet a másik szám hangalakja. A 14 például úgy hangzik: meg kell halni, 24: könnyen haldoklik, a 44 nem szorul magyarázatra, 74: biztosan halott. A babona szerint sikeresen hatástalanítja a négyes átkát, ha nyolcassal vagy ötössel kombinálják, az 54 például kimondva úgy szól, mint örökké élni és sose halni meg, 84: mindig sikeres, virágzó.

A négyes átkát másképp is fel lehet oldani, de csak ha a szám leírva szerepel, például házszámban. A Feng Shui szerint elég egy egyszerű rituálét végrehajtani, két piros pöttyöt kell festeni a szerencsétlen szám mellé, mindkét oldalára egyet-egyet. A számokat feketével kell írni. A pont és a nulla a semmit szimbolizálja, ez semlegesít minden rosszat, amit a számok hordoznak. A baljós telefonszámoknál viszont nincs megoldás: le kell cserélni őket - írják egy Feng Shui tanácsadó oldalon.