A csalásra adható válaszon tanakodik az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Kinek az érdekében csaltak tavaly az SZDSZ tisztújításán? Befolyásolta-e ez az elnökválasztás kimenetelét? Össze kell-e hívni a tisztújító küldöttgyűlést? Marad-e a koalíció, vagy feláldozzák az egészségbiztosítási reform oltárán? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kell választ találniuk a liberálisok ügyvivőinek, akik csütörtökön megoldhatják a válságot, de még mélyebbre is taszíthatják magukat.
Vágólapra másolva!

Csütörtök este megoldódhat, de tovább is gyűrűzhet az SZDSZ belső válsága. A párt ügyvivői testülete (ÜT) meghallgatta T. Asztalos Ildikót, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnökét, és újra tárgyalja a tavalyi tisztújításon történt szabálytalanságokról szóló, Jüttner Csaba vásárosnaményi polgármester által készített jelentést. A testület várhatóan ez után dönt arról, javasolja-e az tisztújítást.

Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője az ülés szünetében azt nyilatkozta, hogy még nem született eredmény, az ügyvivői testület folytatja a tárgyalást. A vizsgálat eredményét az ülés után felteszik a párt internetes honlapjára.

Az SZDSZ alapszabálya szerint rendkívüli tisztújító küldöttgyűlést abban az esetben kell összehívnia az országos tanácsnak (OT), ha az SZDSZ elnökének tisztsége megüresedik (tehát ha Kóka János lemondana), vagy ha az ügyvivői tisztségek megüresedése miatt határozatképtelenné válna az ÜT. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az ügyvivők több mint fele (legalább hét fő) ki tudja kényszeríteni az új tisztújítást azzal, ha lemond a posztjáról.

A Jüttner-jelentést Kóka hívei úgy értelmezik, hogy a visszaéléseknek nem volt hatásuk az elnökválasztás eredményére, vagyis burkoltan azt állítják, a csalás Fodor Gábor érdekében történt. Erre utalt Magyar Bálint volt oktatási miniszter is, amikor azt mondta, az álküldöttek nem Kókára, hanem másra - kizárásos alapon Fodorra - szavaztak. Fodor támogatói azonban úgy érvelnek, a jelentés zavaros: ugyanazok, akik a Hír Tv-ben még azt mondták, az álküldöttek Kókára szavaztak, most azt állítják, Fodor javára csaltak.

Pénztárak vagy bukás

A Népszabadság csütörtökön arról írt, hogy különböző koalíciós forgatókönyvek készülnek arra az esetre, ha az SZDSZ-nél új elnökválasztást írnak ki. A szocialisták ugyanis azon gondolkodnak, hogy vissza kellene vonni a február 11-én elfogadott törvényt, vagy úgy módosítani, hogy a magántőke ne vásárolhasson részesedést a pénztárakban. Kedden már Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője is azt nyilatkozta, hogy a pénztárakat teljes állami tulajdonban kellene tartani.

A Kóka János által vezetett SZDSZ azonban identitáskérdést csinált az egészségbiztosítási reformból. " Ha nincsenek reformok, nincs értelme, hogy az SZDSZ a koalícióban maradjon" - jelentette ki Kóka, aki annak ellenére is ragaszkodik a pénztártörvényhez, hogy nem egyértelmű, lennének-e egyáltalán magánbefektetők, akik részt vennének a végrehajtásában. Az [origo]-nak az egyik legnagyobb hazai alapkezelő vezetője azt mondta, óriási a kockázat, ezért szerinte komoly befektetők nem tennének pénzt a rendszerbe.

Az egészségbiztosítási törvényből kihátráló MSZP-nek tehát kapóra jönne, ha Fodor kerülne az elnöki székbe, és a párt politikájának súlypontja az egészségügyről áthelyeződne a környezetvédelemre és a jogvédelemre. Azok az SZDSZ-es vezetők, akik támogatnák a küldöttgyűlés összehívását, mind azt mondták, Kókának nem volt testületi felhatalmazása arra, hogy a koalíció fenntartásának feltételeként szabja az egészségbiztosítási reformot, vagyis a pártelnök csak a magánvéleményét hangoztathatta.

A Népszabadság szerint, ha egy új választásból Fodor kerülne ki győztesen, az egészségügyi tárca helyett (korábban az [origo]-nak több szocialista politikus is azt mondta, szívesen leváltanák Horváth Ágnest) a külügyet kapnák meg, amelynek az élére Eörsi Mátyás kerülhetne. A híresztelésről szerettük volna megkérdezni Eörsit, de ő azt mondta, "most nem alkalmas", és letette a telefont.