Jelzőőrökkel védenék az elkülönített romákat

Vágólapra másolva!
Zöldszámmal és jelzőőr hálózattal védenék a romákat a megkülönböztetésről - írja a Népszabadság. A program fővédnöke szerint közel 400 iskolában különítik el a roma gyerekeket. 
Vágólapra másolva!

Ingyen hívható zöldszámot és jelzőrendszert hoz létre a Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány - írja a Népszabadság. A program fővédnöke szerint a hivatalosan bevalott 173 helyett jóval több, közel 400 iskolában különítik el a romákat.

Mohácsi Viktória elmondta, hogy a kisegítő osztályokban tanuló diákok több mint 90 százaléka roma származású. "Elkülönítésükről évek óta tudnak, ám egy polgármester sem hajlandó változtatni a helyzeten" - mondta.

Mohácsi a zöldszámmal kapcsolatban elmondta: ha a szülők úgy érzik, hogy gyermeküket hátrányos megkülönböztetés éri az iskolában, azonnal hívják fel az ingyenes vonalat. Az így felszínre kerülő ügyeket a jelzőőr szolgálat illetékesei vizsgálnák ki.

A jelzőőrök jelentést írnak az esetekről és felveszik a kapcsolatot az iskolákkal. Az alapítvány jogászai először panaszlevélben fordulnak a fenntartóhoz és az Oktatási Hivatalhoz, majd - ha nem érnek el célt - a Közigazgatási Hivatalhoz, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz és a kisebbségi és oktatási ombudsmanhoz.