Előjelek nélkül gyilkolt a vadász Kocson

Vágólapra másolva!
Már halott volt a kocsi házaspár akkor, amikor a rendőrök kiérkeztek házukhoz csütörtökön 18 óra körül. Vagyis nem túszdráma zajlott le a Komárom megyei településen, a férfi már délután végzett feleségével, majd saját magával. Az ismerősök, szomszédok döbbenten állnak a történtek előtt. A tragédiának semmi előjele nem volt, a férjet nyugodt, jókedvű embernek ismerték.
Vágólapra másolva!

A körülmények, és a rendelkezésükre álló információk alapján a rendőrök is úgy tudták, hogy túszdrámához érkeztek a Komárom megyei Kocs községbe. A tatai rendőröket hívta fél hatkor a házaspár lánya, hogy édesanyja telefonon közölte vele, férje ráfogja a vadászfegyverét.

Öt perccel hat előtt érkeztek a helyszínre a rendőrök. Mivel a házban égett a villany, de szavaikra nem reagált senki, tárgyalásra, behatolásra kezdtek berendezkedni. Túsztárgyalót hívtak, kommandósok érkeztek a településre, az utcát pedig hermetikusan lezárták. Téves képzetüket - miszerint a férj fegyverrel sakkban tartja feleségét - tovább erősítette, hogy a szomszédok közül senki nem hallott lövést - hangzott el a helyszíni rendőrségi sajtótájékoztatón.

Miután a hozzátartozóktól megismerték a ház alaprajzát, este 10-kor rontottak be a kommandósok a házba a hátsó bejáraton. Azonban csak két holttestet találtak a konyhakövön egymás mellett feküdve. A látvány a tapasztalt rendőröket is sokkolta. Mint az orvosszakértői jelentés utólag kiderítette, a férj már a rendőrök kiérkezése előtt végzett feleléségével és magával.

A fegyverszakértő szerint azért nem hallhatták a szomszédos házakban lakók a lövést, mert a házban vastag falak voltak, a hang pedig a mező felé távozott. A szakértő szerint a fegyver egyébként is csak két tompa puffanás hangját adhatta ki magából. A pénteki sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy az orvosszakértő szerint a fejlövések azonnal végeztek a házaspárral, azonnali orvosi beavatkozás sem menthette volna meg az életüket.

Fotó: Vanik Zoltán [origo]
Egy vadásztárs hozott virágot pénteken

Egy órával a tragédia előtt a férj még kiegyensúlyozott és jókedvű volt - tudták meg a rendőrök a házaspár másik, szintén külön élő gyermekétől. A felnőtt fiúnál volt ugyanis unokalátogatóban fél öt előtt az egy órával később feleségét és magát is megölő vadász.

Előjelek nélkül

A házaspár ismerőseit megdöbbentették a történtek. "Senki sem gondolta volna" - jegyezte meg szomorúan az egyik szomszéd. Péntek reggel a kihalt utcában látszatra semmi sem különböztette meg a többi háztól a tragédia helyszínét, az emeletes, fenyőfákkal körbevett szép családi házat.

A gyászoló hozzátartozók csak néhány másodpercre tűntek fel, amíg beengedték a temetkezési vállalat szürke autóját. A kapu mellett idős, fekete ruhás néni sírt. Ő sem érti, mi történhetett. A férjet kisgyerek kora óta ismerte. "Szépen éltek, volt már unokájuk, a lányuk éppen babát várt. Voltak veszekedések, mint másutt, de hát itt volt ez a szép ház is" - mondta.

A szemközti házból zöld vadászruhába öltözött férfi sétált a kapuhoz, két szál szegfűt tűzött a postaládába részvéte jeléül. Kérdésünkre azt mesélte: arra lett figyelmes előző délután, hogy nagyon ugattak a kutyák. Hamarosan megérkeztek a rendőrök, és az utcát attól fogva hermetikusan lezárták.

"Most is kiráz a hideg, ha belegondolok" - nézett a padlóra a kocsmában iszogató ötvenes férfi, aki egykor osztálytársa volt az elhunyt férjnek. A házaspár családi dolgairól sem ő, sem más helyiek nem tudtak semmit, a férj mindenesetre jókedélyű, nyitott, nyugodt ember volt.

33 éve dolgozott vadőrként, jó munkaerőnek, jó vadásznak tartották. Agressziónak soha nem adta jelét, de az köztudott volt róla, hogy féltékeny természet - emlékezett vissza rá egy vadászismerőse a Kocshoz közeli Etén, ahol dolgozott. A házaspárnak régen vegyesboltja volt Kocson. Az ismerős szerint azért zárták be, mert a feleség a szülei halála után depresszióval küzdött, nem tudta ellátni a feladatokat. Azóta ékszerüzletet nyitott az asszony Komáromban. A bolt talán nem ment jól - vélte a fiatal etei férfi. A tragédia délelőttjén még találkozott a férjjel, aki akkor arról beszélt: nemsokára festményeket fognak árulni.

Ha azonban voltak is anyagi gondjai, azok látszólag nem aggasztották. Ismerőse szerint az utolsó napon is ugyanúgy viselkedett, mint máskor, jókedvű volt, nem volt semmi előjele a tragédiának. A helybeliek azt sejtik, "valamire rájöhetett" a feleségével kapcsolatban.