Nincs döntés a kórházak eladásáról

Vágólapra másolva!
A leltározások a hónap végén zárulnak, de még mindig nem döntöttek az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, az egykori Svábhegyi Gyerekklinika, a Szabolcs utcai kórház eladásáról. Egyelőre értékbecslések sem készültek. Egyes információk szerint már nincs is szó az épületek értékesítéséről - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az illetékes vagyongazdálkodási tanács egyelőre készíti a középtávú stratégiát az intézmények jövőjéről, de még az sem tisztázott, hogy azok bármilyen célra hasznosíthatók-e - mondta Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője.

Öt büntetőfeljelentés, 12 ezer folyóméternyi dokumentum, milliárdos letudott, illetve még rendezetlen adósság, rekordnagyságú műhibaperek, több tízezer, leltárba vett eszköz - itt tart pillanatnyilag a négy országos kórház felszámolása - írja a lap. (A tavaly megszüntetett Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK), az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), a svábhegyi gyermekkórház és az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) van felszámolás alatt.)

A kamatokat elengedték, általában 5-20 százalékot is sikerült lealkudnunk a tartozásokból, így az OBSI egymilliárdját végül 670 millióval tudtuk lerendezni, de az OGYK 2,8 milliárdjáról még mindig alkudozunk. Egy-egy orvossal ugyanakkor még mindig vitában állunk, mert ők ragaszkodnának az amúgy is illegálisan működtetett eszközeikhez - mondja az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója, Kárpáti Zsuzsa.