Fodor nem megy el az SZDSZ keddi ülésére

Vágólapra másolva!
Kedden összevont ügyvivő testületi és frakcióülést tart az SZDSZ. A tanácskozásra nem mennek el azok, akik a tisztújítú küldöttgyűlés késlekedése miatt felfüggesztették ügyvivő testületi tagságukat, így Fodor Gábor sem. Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó SZDSZ-es politikusok szerint elképzelhető, hogy kedden Kóka János pártelnök maga kezdeményez rendkívüli tisztújítást.
Vágólapra másolva!

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter, John Emese és feltehetően Szent-Iványi István sem vesz részt az SZDSZ keddi összevont ügyvivő testületi és frakcióülésén - értesült az MTI. Pénteken közölte mindhárom politikus, hogy felfüggesztik tagságukat az SZDSZ ügyvivő testületében (üt), mert szerintük a tavalyi elnökválasztáskor történt visszaélések és a Jüttner-jelentés kapcsán az üt nem hozta meg a szükséges politikai döntést, vagyis nem határozott a tisztújító küldöttgyűlésről.

Gulyás József, a párt Országos Tanácsának (OT) elnöke hétfőn azt mondta, hogy ő maga és az ügyvivői testületből azok, akik egyben frakciótagok is, értelemszerűen részt vesznek a frakció munkájában. Szerinte az egészségbiztosítási törvény és az egészségügyi reform kapcsán fontos döntések előtt áll a koalíció, s annak részeként az SZDSZ.

Arra a kérdésre, hogy az összevont ülésen előkerülhet-e a párt tavalyi elnökválasztását kísérő botrányok kérdése, azt válaszolta, hogy a napirendet még nem ismeri, és nem tud arról, hogy előzetesen készült volna ilyen előterjesztés. Gulyás József szerint egyébként politikai hiba volt, hogy idáig nem sikerült lezárni ezt az ügyet.

A tisztújítást kísérő legújabb hír az volt, hogy a szabolcsi küldöttek névsorában feltűnt Vass Albert gulácsi polgármester neve is, aki saját állítása szerint nem is tagja a Szabad Demokraták Szövetségének. Hétfőn erre közleményben reagált Lővei Csaba, az SZDSZ Szabolcs-Szatár-Bereg megyei irodavezetője. Azt írta, hogy a polgármester 14 éve szerepel a tagnyilvántartásban, megadta Vass regisztrációs számát és a belépés időpontját is. Lővei szerint érthető Vass felháborodása, ha visszaéltek a nevével, ugyanakkor neki már akkor jeleznie kellett volna, hogy nem kíván élni küldötti jogosultságával, amikor a meghívót megkapta.

Gulyás József szerint Vass ügye annyiban más mint a borsodi, hogy itt még a mandátumot sem lehetett volna kiállítani a polgármester nevére. Az OT elnöke úgy látja: a megyei elnöknek, a megyei szervezőnek vagy az országos központnak valószínűleg észre kellett volna vennie, hogy valami nincsen rendben.

Egy esetleges előrehozott tisztújító küldöttgyűlésről a képviselő azt mondta: azt úgy érdemes összehívni, hogy a tisztújító küldöttgyűlés minden eleme az alapszabállyal összhangban kikezdhetetlen legyen. Ez komoly előkészítő munkát és belső egyeztetéseket igényel - tette hozzá.

Nevük elhallgatását kérő SZDSZ-s politikusok a tavalyi tisztújító közgyűlést kísérő anomáliák kapcsán arról beszéltek: volt olyan képviselő, aki már a Borsod megyei ügy kirobbanásakor azt szerette volna, hogy a Jószolgálati és Etikai Bizottság folytassa le a vizsgálatot, de ezt akkor a többség leszavazta.

A keddi összevont ülés kapcsán néhányan egy olyan lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel, amely szerint Kóka János pártelnök előállhat azzal, hogy ő maga kezdeményez rendkívüli tisztújítást. Hozzátették, ha a pártelnök maga nem nyitja meg ez előtt az utat, akkor a szabaddemokraták alapszabálya miatt "szinte lehetetlen" egy rendkívüli tisztújítást összehívni.