Ötszázszor riasztották a tűzoltókat a hétvégén

Vágólapra másolva!
Ötszáz műszaki mentéshez és tűzesethez hívták ki a tűzoltókat az ünnepi hétvégén. A katasztrófavédelem szóvivője szerint a havas utak miatt a szokásosnál is óvatosabban kell vezetni.
Vágólapra másolva!

A hosszú hétvége első felében mintegy ötszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat országszerte - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Csaknem 250 esetben tűzesethez kellett kivonulni, míg a riasztások másik fele műszaki mentés volt. Ez utóbbiak nagyobb részében - mintegy 60 százalékban - közlekedési balesetnél segítettek a tűzoltók, kisebb részben a vihar okozta károkat hárították el - mondta Dobson Tibor, az OKF szóvivője.

Hétfőn csaknem száz riasztást kaptak a tűzoltók az ország keleti felében, ahol az erős szél épületekben is kárt tett. Hajdú-Bihar és Szabolcs megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye egy részében a viharos erejű szél tetőszerkezeteket bontott meg, kémények, tűzfalak rongálódtak meg. Dobsonnak arról egyelőre nincs tudomása, hogy lakóházakban keletkeztek-e oly mértékű károk, amelyek miatt kitelepítésre lenne szükség.

Debrecen belvárosában komoly károkat okozott a vihar - közölte Kozma Imre tűzoltó őrnagy. Fákat döntött ki, amelyek sok esetben épületekre, villanyvezetékekre borultak, s egy épület lemeztetejét is felszakította az erős szél. A debreceni Ispotály utcában egy 25 méter magas fát tövestől tépett ki a vihar. A faóriás egy óvoda kerítésére dőlt, mintegy 150 ezer forintos kárt okozva abban. Másutt egy személygépkocsit tört össze a rázuhanó fa. A viharos szél okozta balesetekben szerencsére senki nem sérült meg.

Péntektől vasárnap estig hatvanegyen sérültek meg közlekedési balesetben, ketten életüket vesztették az utakon. Az egyik halálos áldozat egy taxisofőr, aki vasárnapra virradó éjjel szenvedett balesetet Vácott, amikor járműje megcsúszott, és villanyoszlopnak ütközött. Három utasa közül egy súlyosan, kettő könnyebben sérült meg.

A szóvivő az éjszaka kezdődött havazás miatti óvatos vezetésre intett, hiszen az ország magasabban fekvő részein még a délelőtti órákban is havas, hókásás utakra lehet számítani.