Megfelezte a járatritkítási tervet a főváros

Vágólapra másolva!
A BKV és Hagyó Miklós korábbi elképzeléseivel szemben a főpolgármesteri kabinet úgy döntött, beéri feleakkora járatritkítással is, mint amit februárban javasolt. A közlekedési cég rohammunkában elkészítette az új tervet, de azt csak a jövő héten tárgyalja a városvezetés. A VEKE szerint csak trükköznek: a mostani ritkítást nemsokára követi majd a következő.
Vágólapra másolva!

A korábban nyilvánosságra hozottnál kisebb mértékben ritkítják a BKV járatait, miután a főpolgármesteri kabinet kedden úgy tött, a tervezett hatmilliárd helyett hárommilliárd forintra mérséklik a közlekedési cég menetrendjét meghatározó paraméterkönyv módosításával elérni kívánt hiánycsökkentést.

Nyáry Krisztián, a Városháza kommunikációs igazgatója az MTI-nek azt mondta, a városvezetés első olvasatban tárgyalt Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes által előterjesztett menetrend-módosítási javaslatról. Nyáry szerint a kabinet csak a pénzügyi mértékről, a hárommilliárd forintról döntött, mert az egyes járatokat érintő konkrét javaslatok csak a helyszínen kerültek a testület elé. A konkrét változásokról egy hét múlva tárgyal a városvezetés.

A BKV-t és a városvezetést rendszeresen bíráló Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) már hétfőn közleményt adott ki, amelyben megjósolták, milyen döntés fog születni a keddi ülésen. Az egyesület bírálta az ötletet, mivel szerintük a hárommilliárdos leépítés sem elfogadható, másrészt úgy vélik, az csak az első ütem, amit hamarosan követni fog a következő járatritkítási terv is. Nyári ezt tagadta, amikor azt közölte, hogy a paraméterkönyvet egy lépcsőben módosítják.

A BKV munkatársai rohammunkában készítették el az új tervezetet, ami miatt munkaügyi ellenőrök is vizsgálódtak jártak vasárnap a cég Akácfa utcai székházában. A hatóság ugyanis - a Magyar Televízió értesülése szerint - arról kapott bejelentést, hogy Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettes rendkívüli munkavégzésre rendelt be 12 embert a forgalomszervezési osztályra.

A főpolgármesteri kabinet ülésén döntés született arról is, hogy a BKV-nak a jövő hétre tervet kell készítenie az idén több mint 10 milliárd forintos üzemi veszteség csökkentésére. A tervben a paraméterkönyv módosítása csak hárommilliárd forintos csökkentéssel szerepelhet. A főváros tárgyalásokat kezdeményez a pénzügyi és a közlekedési minisztérium vezetőivel a társaság biztonságos működtetéséhez szükséges további pénzügyi források állami pótlásáról.