Vágólapra másolva!
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 500 ezer forint pénzbírságot szabott ki egy cégre. A munkáltató ugyanis nem hosszabbította meg egy nő határozott idejű munkaszerződését annak lejártakor, miután a nő bejelentette, hogy gyermeket vár.
Vágólapra másolva!

Egy nő szerint hátrányos megkülönböztetés érte korábbi munkáltatója részéről, mert nem hosszabbították meg határozott idejű munkaszerződését, miután bejelentette, hogy gyermeket vár. A nő az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, valamint a Munkaügyi Bírósághoz fordult és keresetében kérte az egyenlő bánásmód követelménye megsértésének megállapítását.

A Munkaügyi Bíróság első fokon jogerőre emelkedett ítélete kimondta, hogy a munkáltató jogellenesen szüntette meg a nő munkaviszonyát. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság az ott megállapított tényállást alapul véve hozta meg határozatát.

A hatóság szintén megalapozottnak találta a nő kérelmét és megállapította, hogy a munkáltató közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg a kérelmezővel szemben, amely magatartásával megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

A hatóság a munkáltatót eltiltotta a jogsértő magatartás további folytatásától, a határozat nyilvánosságra hozatala mellett döntött és 500 ezer forint pénzbírságot szabott ki.