Kétezerrel lettünk kevesebben egy év alatt

Vágólapra másolva!
A KSH szerint több gyermek született és kevesebben haltak meg idén januárban, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy csökkent a népesség fogyásának üteme. A bevándorlás hatásait is figyelembe véve egy év alatt kétezerrel lett kevesebb Magyarország népessége, jelenleg körülbelül 10 millió 43 ezren vagyunk.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint 2008 januárjában több gyermek született és kevesebb ember hunyt el, mint az előző év azonos időszakában. A KSH tájékoztatása szerint a születésszám 2,2 százalékkal emelkedett, a halálozások száma pedig 1,7 százalékkal mérséklődött.

Az év első hónapjában 8512 gyermek született és 11 825 ember hunyt el. Ezer lakosra tíz élveszületés és 13,9 halálozás jutott, az előbbi 0,3 ezrelékponttal magasabb, az utóbbi pedig 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A születésszám emelkedése és a halálozások csökkenése következtében a természetes fogyás mértéke a 2007 januári 4,3 ezrelékről 3,9 ezrelékre csökkent.

Az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy kétezer fővel csökkent a nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege miatt. A népesség becsült lélekszáma ez év januárjának végén 10 millió 43 ezer volt. A házasságkötések száma továbbra is csökkenő irányt mutat: 2008 januárjában 1031 házasságot kötöttek, ez 86-tal, azaz 7,7 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.