Megy a taktikázás a torzsalkodó SZDSZ-ben

Vágólapra másolva!
Hiába javasolta kedden az SZDSZ vezetése az elnökválasztás megismétlését, továbbra sem csillapodik a hatalmi harc a párton belül. A belháború az után robbant ki, hogy kiderült, álküldettek szavaztak a párt tavalyi elnökválasztásán. Magyar Bálint szerint nem a csalások miatt lesz tisztújítás a pártban, hanem mert Fodor Gábor támogatói előre hozott elnökválasztást akarnak. A környezetvédelmi miniszter támogatói viszont már nem beszélnének arról, hogy kinek az érdekében történtek csalások.
Vágólapra másolva!

Nem csitul az SZDSZ-ben belüli feszültség annak ellenére sem, hogy a párt vezetése kedden azt javasolta: rendkívüli tisztújítással tegyenek pontot a tavalyi elnökválasztáson történt csalások végére. Magyar Bálint ügyvivő ugyanis szerdán a Nap-kelté-ben azt mondta: azért lesz tisztújítás, mert a párt egy része előr ehozott elnökválasztást akar, nem pedig azért, mert kiderült, álküldöttek vettek részt a párt tavalyi elnökválasztásán.

Magyar szerint az álküldöttek miatt kirobbant botrányt egyesek saját hatalmi céljaik érdekében használják fel. A politikus egyértelműen Fodor Gáborra - az elnökválasztáson Kókával szemben alulmaradt környezetvédelmi miniszterre - utalt, mivel hozzátette: az ügy kirobbanása után Fodornak ki kellett volna állnia a legitim elnök mellett és nem kellett volna részt vennie a legitimációs válságban. Magyar ezt azzal indokolta: a csalásokat feltáró Jüttner-jelentésből az derült ki, hogy Kóka János javára senki nem szervezett álszavazókat.

A környezetvédelmi miniszter támogatói viszont azt állítják: Fodor az ügy kirobbanása után kiállt Kóka mellett, és azt mondta: nem kérdőjelezi meg a pártelnök legitimitását. Fodor hívei vitatják a borsodi álküldöttek ügyét vizsgáló Jüttner-jelentést is: azt nehezményezik, hogy azok állításaira támaszkodik, akik februárban Hír Tv-nek még mást mondtak, vagyis azt, hogy Kóka érdekében szervezték be az álküldötteket.

Egy neve elhallgatását kérő ügyvivő Magyar Bálintra utalva azt mondta: a keddi kompromisszumos döntés után még mindig vannak olyanok, akik meg akarják osztani az SZDSZ-t, és élezni akarják a párton belüli fesztültséget. A volt oktatási miniszter kijelentésével kapcsolatban megkerestük Fodort, akinek a titkárnője azt mondta: Fodor nem nyilatkozik az ügyben.

A párton belül vitákat az is meghatározza, hogyan zajlik le majd a tisztújítás. Gulyás József a párt parlamentjének számító Országos Tanács (OT) elnöke az [origo]-nak azt mondta: a fő kérdés az, hogy milyen kompromisszumra épülő menetrendet dolgoznak ki a tisztújításra. Azzal ugyanis, hogy a párt operatív ügyeit irányító ügyvivői testület (ÜT) kedden tisztújítást javasolt az OT-nek - amely a párt alapszabálya szerint jogosult erről dönteni - még nem dőlt el, hogy milyen konkrét menetrenddel jutnak el a odáig.

Egyelőre az valószínű, hogy az ÜT két küldöttgyűlés összehívására tesz javaslatot az OT-nek, amely legközelebb április 5-én ülésezik. Az OT elnöke szerint az lenne kívánatos, hogy az első küldöttgyűlésen - amely a tervek szerint módosítja a párt alapszabályát, hogy ne történhessenek újra csalások, valamint új küldötteket delegálna - már ne arról vitázzanak, hogy kik és kinek érdekében követtek el csalásokat. Gulyás szerint a Jüttner-jelentés különböző értelmezései eddig is sokat ártottak a pártnak. A politikus szerint, ha folytatódik a csalások és a felelősség egymásra tolása, az felér egy politikai öngyilkossággal.

Hasonlóan fogalmazott az [origo]-nak John Emese ügyvivő is - aki Fodorral, Béki Gabriellával és Szent-Iványi Ivánnal keddi döntésig felfüggesztette tagságát az ügyvivői testületben. John szerint káros lenne, ha az első küldöttgyűlésen - a tervek szerint a másodikon lesz új elnökválasztás - csalók után kutatva tisztogatások, boszorkányüldözések lennének. Ennek hátterében az állhat: Fodor támogatói attól tartanak, hogy ezt az ülést ki lehet használni annak hangsúlyozására, hogy Fodor érdekében történtek a csalások. Ehhez adhat muníciót a Jüttner-jelentés, valamint az, hogy kiderült, Zagyvai Márton, Fodor kampánycsapatának egyik tagja - aki kedden kilépett az SZDSZ-ből - jogosulatlanul szavazott a tavalyi küldöttgyűlésén.