Fogadkozik Draskovics az ír gázoló ügyében

Vágólapra másolva!
Bűn nem maradhat büntetlenül - közölte Draskovics Tibor igazságügyi miniszter miután ír kollégájával tárgyalt a Magyarországon jogerősen elítélt ír állampolgárságú gázoló ügyében. A lényeget illetően - vagyis, hogy börtönbe kerül-e a két leányfalusi kisgyereket évekkel ezelőtt halálra gázoló férfi - azonban mégsem jutottak előbbre. Bár Írországban törvényt módosítanak az ügy következtében, annak valószínűleg nem lesz visszamenőleges hatálya. Az ír miniszter szombaton meglátogatja az elhunyt gyerekek szüleit.
Vágólapra másolva!

"A magyar kormány álláspontja az, hogy jogilag és erkölcsileg is elfogadhatatlan, ami történt. Bűn nem maradhat büntetlenül, főleg nem az Európai Unióban" - közölte Draskovics Tibor igazságügyi miniszter, miután Budapesten tárgyalt ír kollégájával annak az ír férfinek az ügyéről, aki halálra gázolt Leányfaluban két kisgyereket, és ezért Magyarországon jogerősen elítélték. Egy ír bírósági döntés szerint a férfinak hazájában nem kellett börtönbe vonulnia, ami Draskovics szerint nem egyeztethető össze az uniós államok együttműködésével.

A miniszter elmondta: az ír kormány - a magyar állásponttal egyetértve - kezdeményezik az ír jogszabályok módosítását annak érdekében, hogy a jövőben senki ne tudjon kibújni a felelősségre vonás alól. A még 2000 áprilisában Leányfaluban egy testvérpárt halálra gázoló Francis Tobin Ciarán ír állampolgár azonban nagy valószínűséggel csak úgy kerülhet rácsok mögé, ha valahol a hazáján kívül az európai elfogatóparancsnak megfelelően letartóztatják, majd átadják Magyarországnak. Draskovics szavaiból az derült ki, hogy erre viszonylag kicsi az esély.

Az ír miniszter mindenestre sajnálkozást fejezte ki, és bejelentette, hogy szombaton találkozik a két kisgyerekét elvesztő családdal.

Tiltakozók fogadták az ír minisztert

Pénteken mintegy kéttucatnyian demonstráltak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) épülete előtt Budapesten, az ellen tiltakozva, hogy a mai napig nem hajtották végre a büntetését az ír férfinak. A demonstrálók "A gázolásnak van határa?", illetve "Killing two kids is a crime in every country" (Két gyermek megölése bűncselekmény minden országban) feliratú transzparensekkel kívánták felhívni a figyelmet arra, hogy az uniós tagállamok igazságszolgáltatása nincs kellően összehangolva.

Draskovics Tibor pénteken délelőtt fogadta a balesetben elhunyt gyermekek édesapját, Zoltai Bencét, aki egy petíciót adott át a miniszternek. Ebben a tiltakozók azt kérték a minisztertől, hogy adjon magyarázatot a kialakult helyzetre, és az eset tanulságait levonva intézkedjen a hasonló ügyek megelőzése érdekében.

A petíció aláírói választ vártak a minisztertől arra is, milyen feltételekhez kötötték, hogy a férfi 2000 szeptemberében 500 ezer forint biztosíték ellenében egy családi eseményre visszatérhetett Írországba. Azt is tudni szerették volna, milyen engedéllyel távozhatott végleg az országból 2000 novemberében, miután magyarországi munkája befejeződött, és miért nem értesítették az ír férfit az ítéletről. A nemzetközi elfogatóparancsra adott ír válasz alapján valószínűsíthető, hogy annak tartalma nem felelt meg az érvényes előírásoknak, ezért kérik az elfogatóparancs indoklásának ismertetését - derül ki a petícióból.

2000. április 9-én Francis Tobin Ciarán ír állampolgár Leányfaluban a 11-es úton halálra gázolt két kisgyereket, akik a járdán várakoztak. A magyar bíróság 2002. októberi jogerős ítéletében három év szabadságvesztést szabott ki rá, de a férfi hazautazása miatt a mai napig nem hajtották végre a büntetést. A magyar hatóság 2005 októberében kibocsátott nemzetközi elfogatóparancsát az ír bíróság megvizsgálta, és másodfokon jogerősen elutasította.