Kibeszélő show-val nyugtatja magát az MSZP

Vágólapra másolva!
A valódi döntés lehetősége nélkül beszéli ki magából a felgyülemlett feszültséget az MSZP a szombati párttértekezleten, bár forrásaink szerint Gyurcsány Ferenc még mindig megnyerne egy bizalmi szavazást. A párt hivatalosan már előre tekint, a kormányfő új programjáról tárgyal, de minden bizonnyal téma lesz a koalíciós feszültség és a népszavazási vereség is.
Vágólapra másolva!

A népszavazási vereség, az egészségbiztosítási törvény, a koalíciós feszültségek és a jövőben követendő kormányzati- és pártstratégia - valószínűleg ezek lesznek a főbb kérdések a szocialisták szombati pártértekezletén. Az MSZP közlése szerint összesen 2500 párttagot - a kongresszusi küldöttek mellett önkormányzati vezetőket és vidéki pártfunkcionáriusokat is - várnak a budapesti Syma Csarnokba, hogy értékeljék az elmúlt hónapok történéseit.

A pártértekezlet döntési joggal nem rendelkezik, csak informális összejövetel. Az MSZP egyik, névtelenséget kérő középvezetőjének megfogalmazása szerint nem más, mint egy nagy politikai kibeszélő show, ahol mindenki elmondhatja búját-bánatát, Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök és a pártvezetés pedig megpróbálhatja megnyugtatni a népszavazási vereség és a népszerűségvesztés miatt ideges tagságot.

Az értekezletet Gyurcsány Ferenc még a népszavazás előtt, januárban hívta össze, megelőzve ezzel, hogy a biztosra vett vereség után az elégedetlenek valódi kongresszust kezdeményezzenek. Egy rendkívüli kongresszuson ugyanis felmerülhetett volna a bizalmi szavazás lehetősége, ahogy 2005-ben, a köztársasági elnökválasztás elvesztése után történt. A gőzkieresztőként emlegetett kongresszuson Hiller István pártelnök kért bizalmi szavazást, és a küldöttek megadták a támogatást.

Névtelenül nyilatkozó vidéki forrásunk úgy saccolta, ha szombaton tennék fel a kérdést, Gyurcsány Ferenc bizalmat kapna ugyan, de közel sem olyan nagy arányban, mint ahogy tavaly februárban elnökké választották. A tagságot ugyanis - forrásaink szerint - nagyon megviselte a népszavazáson elszenvedett nagyarányú vereség, illetve az, hogy már a hagyományos MSZP-bázis egy része is elfordult a párttól.

Gyurcsány kezdi

A meghirdetett program szerint a pártértekezlet Gyurcsány Ferenc vitaindító beszédével kezdődik, majd Simon Gábor, az országos választmány elnöke ismerteti a korábban meghirdetett pártszavazás eredményét. A négy kérdésre, amely a kormányfő február 18-án meghirdetett programjáról kérdezi a tagság véleményét, felemás válasz érkezett: bár a voksolók többsége igent mondott, csak a tagság 44 százaléka küldte vissza a szavazólapokat.

Ez után várhatóan felszólal a párt néhány országos tisztségviselője és megyei elnöke, majd zárt ülés következik, amelyen a résztvevők hat szekcióban tanácskoznak. Ezek részben a kormányfő által meghirdetett programhoz illeszkednek: munka, tudás, tulajdon, szervezet és hálózatépítés, tagozatok és platformok, illetve baloldali polgárosodás.

Bár szavazás nem lesz, a vita során valószínűleg láthatóvá válik a párttagság többségi véleménye arról, vissza kell-e vonni (vagy jelentősen átalakítani) az egészségbiztosítási törvényt. Erről pénteken Hegyi Gyula, a párt európai parlamenti képviselője a Népszavában azt írta, szerinte több, de állami tulajdonban lévő pénztárra lenne szükség. Az átalakításhoz azonban meg kell győzni az SZDSZ-t is, amely ragaszkodik a magántőke bevonásához, vagy az MSZP-nek fel kell készülnie egy esetleges kisebbségi kormányzásra.